İran'da dokuz kişi idam edildi

İran'ın Erdebil eyaleti başsavcılığı, uyuşturucu ile bağlantılı suçlardan yargılanan beş hükümlünün idam cezalarının infaz edildiğini duyurdu. İran'da 2023 yılında 600'den fazla mahkum idam edilmişti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran'ın Erdebil eyaletinde uyuşturucu taşımak ve satın almak suçlarından hüküm giyen dokuz mahkumun idam cezalarının infaz edildiği açıklandı.

İran resmi ajansı IRNA, Erdebil eyaleti başsavcılığının açıklamasına dayandırdığı haberinde, uyuşturucu taşımak ve satın almak suçlarından idama mahkum edilen dokuz kişinin cezalarının Erdebil'de infaz edildiğini aktardı. İdam edilen mahkumların eroin gibi uyuşturucu maddeleri satın alma, taşıma ve bulundurma suçlarından mahkeme tarafından idama mahkum edildiği ve Yüksek Mahkeme'nin de kararları onadığı belirtildi.

2024'ÜN İLK GÜNÜ 5 KİŞİ 'HIRSIZLIK' SUÇUNDAN İDAM EDİLDİ

İran yargı erkine bağlı Mizan Haber Ajansı da 1 Ocak Pazartesi günü ülkenin farklı eyaletlerinde 14 silahlı soygun olayına karıştığı iddia edilen beş hükümlünün idam cezasının, Kerece Merkez Cezaevi'nde infaz edildiğini duyurmuştu. İdam edilen kişilerin soygunda ateşli ve ateşsiz silahlar kullandığı, dördü hayvan hırsızlığı olmak üzere toplam 14 soygun olayında ülkenin farklı yerlerinde tır ve kamyonların yolunu kesip yüklerini çaldığı, soygun sırasında biri engelli üç kişinin kulağını kestiği ileri sürülmüştü.

2023 YILINDA 600'Ü AŞKIN KİŞİ İDAM EDİLDİ: 'BİR YILDA YÜZDE 30 ARTIŞ'

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Mayıs 2023'te yaptığı açıklamada, İran'da yılbaşından mayısa kadar çoğu uyuşturucuyla ilgili suçlardan hüküm giyen en az 209 kişinin idam edildiğini, bu rakamın 'endişe verici' olduğunu söylemişti. Türk, ölüm cezasını kaldırma veya tüm infaz kararlarını durdurma çağrısında bulunmuştu. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de kasımda yaptığı açıklamada, İran'da idam cezalarının 'endişe verici boyutlarda' infaz edildiğini, 2023'ün ilk yedi ayında en az 419 kişinin idam edildiğini söylemişti. Bu, 2022'nin aynı dönemin göre yüzde 30 artış anlamına geliyordu. 

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü'nün (IHR) Kasım 2023 raporunda da İran'da geçtiğimiz yıl 600'den fazla mahkumun idam edildiği ve bunun son 8 yıldaki en yüksek rakam olduğu ifade edilmişti. (DIŞ HABERLER)

 

 

Etiketler İran idam uyuşturucu