İran Dışişleri Bakanı Rusya'da: 'Dörtlü zirve haftaya Moskova'da yapılacak'

Moskova'da mevkidaşı Lavrov ile bir araya gelen İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan İran, Rusya, Suriye ve Türkiye dışişleri bakan yardımcılarının gelecek hafta Moskova’da bir araya geleceğini duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, resmi temaslar kapsamında başkent Moskova'da bulunan İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile bir araya geldi.

Sputnik'in haberine göre, İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, Lavrov ile düzenlenlediği ortak basın toplantısında, İran, Rusya, Türkiye ve Suriye dışişleri bakan yardımcılarının beklenen görüşmesinin gelecek hafta Moskova’da gerçekleşeceğini duyurdu. Bakan, dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde gerçekleşecek görüşmelerin içeriğine ilişkin ayrıntı vermedi.

EL VATAN GAZETESİ: GÖRÜŞMELER 3-4 NİSAN'DA MOSKOVA'DA

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, mart ayı başındaki bir açıklamasında, bu dörtlü zirvenin hazırlıklarının yapılmaya başladığını söylemişti. Son olarak, Suriye'de yayın yapan El Vatan gazetesi de Türkiye, Suriye, Rusya ve İran dışişleri bakanları yardımcılarının Moskova'da 3-4 Nisan'da görüşeceğini duyurmuştu.

Ne olmuştu?

15-16 Mart'ta Moskova'da yapılması planlanan 'dörtlü zirve'nin ertelendiği açıklanmıştı. Reuters ajansına konuşan Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Rusya, Türkiye, İran ve Suriye dışişleri bakan yardımcılarının toplantısının 'belirsiz bir tarihe ertelendiğini' söylemişti. Toplantının, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelen Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Moskova ziyareti nedeniyle ertelendiği ileri sürülüyordu. 

Toplantının ertelenme nedenine ilişkin açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Ruslar 'biz bunun hazırlığını yapamadık, erteleyelim' dediler. Ama Suriye rejimi oradaydı, belki ortak karar vermişlerdir. Daha sonra 'ileride yapacağız' dediler, biz de 'tamam' dedik" demişti. Mihail Bogdanov ise Çavuşoğlu'na verdiği yanıtta, dörtlü görüşmenin 'bazı ortakların hazır olmaması' nedeniyle ertelendiğini söylemişti.

Görüşmenin, Moskova'nın talebinden ziyade bazı ortakların hazır olmaması nedeniyle ertelendiğini dile getiren Bogdanov, henüz tarihin belirlenmediğini ancak yakında yapılacağını umduğunu bildirmişti. (DIŞ HABERLER)