İran basını: İran, Türkiye'deki seçimin en büyük kazananı

Iran International haber sitesi, Türkiye'deki seçimlere ilişkin haberinde, "İranlılar, Türkiye'deki seçimleri dehşet ve hayranlıkla takip etti" gözlemini paylaştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'de 14 Mayıs'ta yapılan Cumhurbaşkanlığı ve 28'inci dönem milletvekili seçimleri, komşu ülke İran'da da basın ve halk tarafından yakından izlendi. Iran International haber sitesi, Türkiye'deki seçimlere ilişkin haberinde, "İranlılar, Türkiye'deki seçimleri dehşet ve hayranlıkla takip etti" değerlendirmesine yer verdi.

"Demokrasi ve özgür seçim talepleri sürerken, İranlılar Türkiye'deki seçimlere ilk defa alışılmadık bir ilgi gösterdi" denilen haberde, pek çok İranlının 14 Mayıs akşamı Türkiye'de sandıklar kapanıp sonuçlar açıklanmaya başlayana kadar uyumadığı ve seçim sonuçlarını İran ve dünya medyasından takip ettiği belirtildi.

'TÜRKİYE'DEKİ İKİ KUTUPLU DURUM TANIDIK GELİYOR'

Bir sosyal medya kullanıcısının İran'ın tartışmalı 2009 Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile kurduğu benzerliğe dikkat çektiğini hatırlatan Iran International'a göre, uluslararası ilişkiler uzmanı Ehsan Movahedian, bu benzerliği şu sözlerle açıkladı:

"Türkiye'deki iki kutuplu durum, 2009 seçimi ve acı sonuçlarını anımsatıyor. Erdoğan'ın provokatif konuşmaları insana İran'ın eski başbakanı Mahmud Ahmedinejad'ı hatırlatyor. ABD ve İsrail durumdan durumdan istifade etmek için pusuda bekliyor ve İran endişeleniyor."

KUZEYDOĞU SINIRINDA TEYAKKUZ: YA KILIÇDAROĞLU KAZANIRSA?

İran'da 2009 yılında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, sandıklar kapandıktan saatler sonra Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın seçimin ilk turunu kazandığı açıklanmıştı. Seçmenler ve Ahmedinejad'ın rakibi Mir Hüseyin Musavi ise hızla açıklanan seçim sonuçlarına itiraz etmiş, ardından ülkede aylarca süren protestolar başlamıştı. Protestolar sırasında binlerce kişi gözaltına alınmış, can kayıpları yaşanmıştı. 

Iran International'ın sosyal medyada paylaşılan iddialara atıfla aktardığına göre, İran'ın Türkiye sınırına yakın kuzeydoğu bölgelerindeki askeri güçler, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçimleri kazanması durumunda çıkabilecek olası gösterileri kontrol altına alabilmek için son aylarda 'teyakkuz' durumuna geçirildi.

'BENZER BİR SEÇİM YAŞAYAN ÜLKEDEN MANİDAR MESAJ'

Türkiye'deki Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalacağının kesinleşmesinin ardından İranlıların seçimlerle neden bu kadar çok ilgilendiklerini kendilerine sormaya başladıklarını aktaran Iran International, "İran Dışişleri Bakanlığı, Erdoğan'ı tebrik ederek sonucun 'demokrasi zaferi' olduğunu söyledi. Bu, 2009'daki benzer bir seçimin İslam Cumhuriyeti'nin meşruiyetine ciddi anlamda zarar veren kalıcı, derin yaralar ile birlikte ciddi bir siyasi çatışmaya yol açtığı bir ülkeden gelen oldukça manidar bir mesajdı" yorumunu yaptı. 

'ERDOĞAN İÇİN BUNDAN SONRAKİ SÜREÇ DAHA DA ZORLU'

İranlı gazeteci Sadegh Alhosseini, Türkiye'deki seçimleri 'mucize' olarak nitelendirirken, bir başka gazeteci Mehdi Rahbar, "Bu, Erdoğan'ın son 20 yıl içinde karşı karşıya kaldığı en çetin zorluktu. Kılıçdaroğlu'nun önündeki yol da çok pürüzsüz olmasa da ikinci tur seçim süreci Erdoğan için daha zor olacak" görüşünü paylaştı.

İranlı gazeteci Mohammad Motlagh ise seçim gecesi şöyle yazdı: "İran, Türkiye'deki seçimin en büyük kazananı. Eğer Erdoğan kazanırsa, bu NATO'nun düşüşünün başlangıcı olurdu; ve muhtemelen Türkiye ve Yunanistan arasındaki çatışmaların da... Eğer Kılıçdaroğlu kazanırsa, bu Kafkaslar'daki gerilimlerin kullanılması, Suriye ve Irak ile gerilimlerin azalması ve İran'a yaklaşmak için Rusya'ya yönelik daha büyük bir ilgi anlamına gelir."

'ERDOĞAN YENİLİRSE İRAN YENİLMİŞ GİBİ SEVİNİRİM'

İranlı akademisyen Fatemah Shams ise seçimlere ilişkin değerlendirmesinde, "Erdoğan'ın yenilgisi beni sanki İran'ın yenilgisiymiş gibi sevindirir. Erdoğan ve mafyasının yolsuzluk ve köktenciliğini hafife almayın. Eğer muhalefet Türkiye'deki seçimi kazanırsa, bölgedeki pek çok dinamik değişecek" yorumunda bulundu.

İranlı gazeteci Hossein Mossala da demokrasiye dikkat çekerek şöyle konuştu: "Hangi aday kazanırsa kazansın kazanan Türk halkı. Ömür boyu iktidar sahibi liderleri yok. Türkiye'de tasarlanmış seçimler yok; adaylar keyfi bir biçimde güvenlik incelemesine de alınmıyor."

'TÜRKİYE KARANLIĞI BUYUR ETMEDİ'

Bir sosyal medya kullanıcısı ise her iki tarafın da 'zafer ilan ettiğini' hatırlatarak, "Ancak, (2009'da İran'da olduğu gibi) hiç kimse Kılıçdaroğlu'nun kampanyasına saldırmadı ya da çalışanlarını gözaltına almadı. SMS hizmeti kesilmedi, gözlemciler sandıklardan uzaklaştırılmadı ve Erdoğan'ın destekçileri ellerinde sopalarla sokaklara dökülmedi. Türkiye, karanlığı buyur etmedi" dedi. (DIŞ HABERLER)