İran'dan 'seçimler adil değil' diyen ABD'ye tepki: Uluslararası hukuka aykırı

İran hükümet sözcüsü Rabiei, ABD'den gelen 'seçimler adil değildi' açıklamasına tepki gösterdi. Rabiei, "Uluslararası hukuka aykırı olan bu açıklamayı iç işlerimize müdahale olarak görüyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran hükümet sözcüsü Ali Rabiei, İbrahim Reisi'nin kazandığı cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 'adil olmadığı' yönünde açıklama yapan ABD'ye tepki gösterdi. Rabiei, "Uluslararası hukuka aykırı olan bu açıklamayı iç işlerimize müdahale olarak görüyoruz" dedi. Rabiei, ABD'nin İran veya başka bir ülkedeki seçim süreciyle ilgili görüş bildirme yetkisine sahip olmadığını' belirtti. 

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, pazartesi günü yaptığı açıklamada, İran'da düzenlenen seçimlerin 'özgür ve adil olmadığını' söylemişti. ABD'nin, İran'daki seçim sürecini 'son derece yapay' olarak gördüğünü aktaran Price, "Cumhurbaşkanı olarak kim seçilirse seçilsin, İran politikamız ABD'nin çıkarlarını sürdürmek için tasarlanmıştır. Seçim süreci özgür ve adil değildi" ifadelerini kullanmıştı.

İran'ın yeni cumhurbaşkanı Reisi, seçimlerin ardından düzenlediği ilk basın toplantısında, ABD'nin Tahran'a yönelik tüm yaptırımlarını kaldırmakla yükümlü olduğunu belirtmişti. Reisi, Tahran'da düzenlediği basın toplantısında, "Dış politikamız nükleer anlaşmayla sınırlı olmayacak. Dünyayla etkileşim içinde olacağız" demişti.

Reisi, siyasi tutukluların idam edilmesinde rolü olduğu gerekçesiyle ABD'nin yaptırım uyguladığı İranlı yetkililer arasında yer alıyor. İran'ın yeni cumhurbaşkanının, ağustos ayında Hasan Ruhani'den görevi devralması bekleniyor. (DIŞ HABERLER)