Irak'ta seçimleri Sadr kazandı

Irak'tan gelen sonuçlar, seçimleri Şii din adamı Mukteda es-Sadr'a bağlı Sadr Grubu'nun kazandığını ortaya koydu. Seçimlere katılım ise yüzde 41'de kaldı.

Mukteda es-Sadr (Fotoğraf: Arşiv)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak'ta pazar günü yapılan genel seçimleri, Sadr Grubu'nun kazandığı açıklandı.

Irak resmi ajansında yer alan habere göre, nihai olmayan ilk seçim sonuçlarına göre, Şii Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr'a bağlı Sadr Grubu, 329 sandalyeli Meclise 73 vekil gönderdi.

Meclisin ikinci büyük grubunun ise 38 sandalyeyle eski Meclis Başkanı Muhammed Halbusi'nin (Sünni) liderlik ettiği Takaddum Partisi olduğu belirtildi.

Eski Başbakan Nuri el-Maliki'nin Kanun Devleti Koalisyonu da 37 vekille üçüncü sırada yer aldı.

Irak Yüksek Seçim Komiserliği, kesin sonuçları henüz açıklamadı.

TARAFTARLARA KUTLAMA ÇAĞRISI

Mukteda es-Sadr, genel seçimlerin nihai olmayan sonuçlarına göre yeni Meclisteki en büyük grup olduklarını açıklayarak, taraftarlarını kutlama yapmaya çağırdı.

Sonuçlardan duyduğu memnuniyeti dile getiren Sadr, şunları kaydetti:

"Bundan sonra halk terörsüz, yolsuzluk ve milisler olmadan yaşayacak. Direnişçi olduklarını iddia edenler (Haşdi Şabi) dahil kontrol dışı silahlar devlet elinde toplanmalı. Irak dinarının değerini artıracağız.”

Hükümet kurma çalışmalarına da değinen Sadr, "Irak’taki tüm büyükelçiliklerle memnuniyetle çalışırız ancak hükümet kurma çalışmalarında içişlerimize karışmamaları şartıyla" ifadelerini kullandı.

KATILIM ORANI YÜZDE 41

Irak'taki genel seçimlere katılım ise çok düşük kaldı.

Seçim komisyonu, seçmenlerin sadece yüzde 41'inin oy kullandığını açıkladı. Bu oran, 2018'deki seçimlerde kaydedilen yüzde 44,5'lik katılım oranının da gerisinde kaldı. (AA)