Irak'ta ABD Büyükelçiliği'nin de olduğu Yeşil Bölge'ye roket saldırısı

Reuters'a konuşan iki güvenlik kaynağı, Irak'ın başkenti Bağdat'taki Yeşil Bölge'ye çok sayıda roketle saldırı düzenlendiğini söyledi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak'ta ABD Büyükelçiliği'ne de ev sahipliği yapan başkent Bağdat'taki Yeşil Bölge'ye çok sayıda roketle saldırı düzenlendiği açıklandı.

Reuters haber ajansına konuşan iki güvenlik kaynağı, saldırının bugün sabah erken saatlerde gerçekleştiğini, roketlerin tam olarak nereyi vurduğunun ya da saldırı sonucu herhangi bir hasar olup olmadığının bilinmediğini belirtti. 

PATLAMA SESLERİ DUYULDU, SİRENLER ÇALDI

Konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak da sosyal medyada paylaşılan videoları doğruladı. Buna göre, büyükelçilik yakınlarında 8 Aralık Cuma günü yerel saatle 04.00 sıralarında patlama sesleri duyulmuş, halka 'eğil ve saklan' uyarısı yapan sirenler aktive edilmişti. 

ABD Büyükelçiliği sözcüleri olayla ilgili yorum taleplerine henüz yanıt vermezken, büyükelçiliğin hava savunma sistemlerinin aktive edilip edilmediği de netlik kazanmadı. 

IRAK BAŞBAKANI: TERÖR EYLEMİ

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, saldırının ardından açıklama yaparak, ABD Büyükelçiliği'nin de olduğu Yeşi Bölge'De düzenlenen roketli saldırıyı 'terörist eylem' olarak niteledi ve faillerin yakalanıp adalete teslim edilmesi talimatını verdi.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, basına yansıyan haberler üzerine Irak Silahlı Kuvvetler Komutanı ve Başbakanı Sudani adına Askeri Sözcü General Yahya Resul, yazılı açıklama yaptı. Sudani'nin ABD Büyükelçiliği'ne yönelik saldırının faillerinin yakalanarak adalete teslim edilmesi için güvenlik amirlerine ve sorumlu birimlere talimat verdiğini kaydeden Resul, Irak Başbakanı'nın şu ifadelerini aktardı:

"Diplomatik misyonların hedef alınmasının hiçbir gerekçesi olamaz ve bu utanç verici eylemlerin ardındaki iddialar ne olursa olsun, hiçbir koşulda haklı gösterilemez ve kabul edilemez. Bu suçu işleyenler, Irak'ın istikrarı ve güvenliğini hedef alıyor. Bu kanun dışı gruplar hiçbir şekilde Irak halkının iradesini ve Irak hükümetinin resmi milli tutumunu ve kararını temsil etmiyor. Irak'ın istikrarına ve iç güvenliğine karşı eylemlerde bulunmak ve kanun gücü ve uluslararası anlaşmalar ve normlara göre korunan güvenli yerlerin hedef alınması terörist eylemlerdir."

'IRAK'TAKİ YABANCI MİSYONLARI KORUMAYI SÜRDÜRECEĞİZ'

Açıklamada ayrıca Irak'taki yabancı misyon temsilciliklerinin korunmaya devam edileceği ifade edildi.

Irak'taki İran destekli bazı Şii milis grupların yer aldığı "Irak İslami Direniş" adlı grup tarafından yapılan yazılı açıklamada ise ülkenin batısında yer alan ABD askeri üssü Ayn el-Esed'e füze saldırısı düzenlendiği duyuruldu.

İsrail-Hamas çatışmalarının başladığı 7 Ekim'den bu yana ABD'nin Irak ve Suriye'deki askeri üslerine 70'ten fazla saldırı düzenlendi. Bugüne kadar diplomatik misyonlara herhangi bir saldırı düzenlenmezken, bugünkü saldırıyı henüz üstlenen olmadı. (DIŞ HABERLER)