Irak, eşcinsel ilişkileri suç kapsamına aldı: 'İnsan haklarına darbe'

Parlamentoda onaylanan 'Fuhuş ve Eşcinsellikle Mücadele Yasası' ile beraber eşcinsel ilişkiler suç kapsamına alındı. Eşcinsel ilişkiye yönelik en az 10 yıl, en fazla 15 yıl hapis cezası öngörülüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak Parlamentosu, 'fuhuşla mücadele' yasasında değişiklik öngören tasarıyı oy çokluğuyla kabul etti. Bu yasayla birlikte ülkede, LGBTİ+ bireyler 10 ila 15 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilecek.

Irak’ta 1988 tarihli 'Fuhuşla Mücadele Yasası'nda değişiklik yapılmasını öngören yasa taslağı Bağımsız Milletvekili Raad el-Maliki tarafından Irak Parlamentosu’na sunuldu. Yasadaki maddelere 'eşcinsellik' tabirlerinin eklenmesi istendi. 'Fuhuş ve Eşcinsellikle Mücadele Yasası', eşcinsel ilişkiye yönelik en az 10 yıl, en fazla 15 yıl hapis cezası öngörüyor. Eşcinselliği 'herhangi bir şekilde teşvik edenlere' de yedi yıldan az olmamak üzere hapis ve 10 ila 15 milyon dinar arasında para cezası verilecek.

Bu kapsamda ayrıca, cinsiyet uyum ameliyatı geçiren herkes ve ameliyatı yapan doktor veya cerrah, bir ila üç yıl hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak. Tasarı başlangıçta 'eşcinsel eylemler' için ölüm cezasını da içeriyordu ancak tepkilerin ardından kabul edilmeden önce değiştirildi.

'KORKUNÇ İHLALLER ONAYLANDI'

İnsan Hakları İzleme Örgütü LGBTİ+ Hakları Programı Direktör Yardımcısı Rasha Younes, Reuters haber ajansın yaptığı açıklamada “Irak parlamentosunun LGBTİ+ karşıtı yasayı kabul etmesi, Irak'ın LGBTİ+ bireylere yönelik korkunç hak ihlalleri sicilini onaylamış oldu ve temel insan haklarına ciddi bir darbe vurdu” dedi.

Irak'ın önde gelen partileri geçtiğimiz yıl, LGBTİ+ haklarına yönelik eleştirilerini arttırmış, hem iktidar hem de muhalefetteki muhafazakâr Şii gruplar tarafından düzenlenen protestolarda gökkuşağı bayrakları yakılmıştı.

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Etiketler ırak lgbt eşcinsel yasa