İnsanların yüzde 85'i tek kullanımlık plastiklerin yasaklanmasını istiyor

32 ülkede yapılan bir ankete katılanların yüzde 85’i tek kullanımlık plastiklerin yasaklanmasından yana.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - WWF ve Plastic Free Foundation tarafından 32 ülkede, 24 binden fazla kişinin katılımıyla yapılan Ipsos anketine göre katılımcıların yüzde 85'i okyanuslardaki plastik kirliliğinin yüzde 70'inden fazlasını oluşturan tek kullanımlık plastiklerin yasaklamasını istiyor. Ankete katılanlar, 2024’te imzalanması planlanan plastik kirliliğinin ortadan kaldırılmasına yönelik uluslararası bağlayıcı Küresel Plastik Anlaşması’nda bu yasağın yer alması gerektiğine inanıyor.

Her yıl, yüzde 60'ı tek kullanımlık olmak üzere, 430 milyon tondan fazla işlenmemiş plastik üretiliyor ve bu plastiğin sadece yüzde 9'u geri dönüştürülüyor.

Araştırmaya katılanların yüzde 90’ı plastikte kullanılan zararlı kimyasalların, yüzde 87’si ise kullanıldıkları ülkelerde kolay ve güvenli bir şekilde geri dönüştürülemeyen plastik ürünleri yasaklayan maddelerin anlaşmada yer almasını arzu ediyor.

YASAKLAR TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİL

Buna ek olarak anketten çıkan sonuçlar, plastik kirliliği krizini sona erdirmek için yasakların tek başına yeterli olmadığının yaygın bir şekilde anlaşıldığını ortaya koyuyor. Plastiklerin güvenli bir şekilde yeniden kullanılmasını ve geri dönüştürülmesini sağlamak için mevcut plastik sisteminin yeniden tasarlanması gerektiği, özellikle üreticilerin yeniden kullanım ve yeniden doldurma sistemlerine yatırım yapmaları ve bunun zorunlu kılınması gibi önlemler yüzde 87 oranında destek buldu. 

'YASAL OLARAK BAĞLAYICI BİR ANLAŞMANIN TAM ZAMANI'

WWF-ABD Başkan Yardımcısı ve Plastik Atık + İşletme Başkanı Erin Simon, "Plastik kirliliği krizinin ciddiyeti ve acil küresel eylem ihtiyacı, dünyanın her yerinde kabul gördü. Müzakereciler, bu anket sonuçlarının ışığında sonraki tur anlaşma görüşmeleri üzerinde çalışmaya başlarken, bizi ileri götürecek yegane yol, ülkelerin plastik kirliliğinin görünür ve görünmez etkilerine son vermeyi kabul etmeleri. Şimdi hem insanların istediklerini hem de gezegenin ihtiyaçlarına yanıt veren, yasal olarak bağlayıcı bir anlaşmanın tam zamanı."

Paris İklim Sözleşmesi’nden bu yana en iddialı çevre projelerinden biri olarak değerlendirilen Küresel Plastik Anlaşması, plastik ürünlerin üretimden dönüşüme tüm sürecinin kontrol edilebilmesini ve çevre kirliliğine yol açmasının önlenmesini amaçlıyor.

Etiketler plastik wwf