İnsan Hakları İzleme Örgütü: İsrail'in saldırıları 'savaş suçu' olarak soruşturulmalı

Uluslararası Ceza Mahkemesi'ni soruşturmaya çağıran İnsan Hakları İzleme Örgütü, "Hastanelerin uluslararası insancıl hukuk kapsamındaki korunan statülerinden yoksun bırakılması meşru kılınamaz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Gazze’de hastaneleri ve tıbbi kurumları hedef alan İsrail’in saldırılarının ‘savaş suçu’ olarak soruşturulması gerektiğini bildirdi. Raporda, İsrail ordusunun ‘tıbbi tesislere, personele ve ulaşıma yönelik hukuka aykırı saldırılarının Gazze'nin sağlık sistemini daha da tahrip ettiğini ve savaş suçu olarak soruşturulması gerektiği’ belirtildi.

İşgal Altındaki Filistin Toprakları Hakkında Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'ni soruşturmaya çağıran HRW, 7 Ekim ile 7 Kasım tarihleri arasında Endonezya Hastanesi, El Ahli Hastanesi, Uluslararası Göz Sağlığı Merkezi, Türk-Filistin Dostluk Hastanesi ve Kudüs Hastanesi'ne veya yakınındaki saldırıların göz önünde bulundurulduğunu aktardı.

'HİÇBİR KANIT SALDIRILARI MEŞRU KILMAZ'

HRW’nin açıklamasında, "İsrail ordusunun 5 Kasım 2023'te 'Hamas'ın hastaneleri kullandığı' yönündeki iddialarına rağmen, ortaya konan hiçbir kanıt, hastanelerin ve ambulansların uluslararası insancıl hukuk kapsamındaki korunan statülerinden yoksun bırakılmasını meşru kılamaz” ifadelerine yer verildi.

GAZZE'DE 11 BİN 240 ÖLÜ: 25 HASTANE SERVİS DIŞI KALDI

Gazze’deki hükümetin medya ofisinden yapılan açıklamada 4 bin 630’u çocuk, 3 bin 130'u kadın olmak üzere 11 bin 240 kişinin öldürüldüğü belirtildi. Açıklamada, yüzde 70’i kadın ve çocuk olmak üzere yaralı sayısının 29 bine ulaştığı ve Gazze Şeridi’nde 1 milyon 500 bin kişinin yerinden edildiği bildirildi. 

İsrail'in saldırılarında yıkılan binaların enkazında kalanların bulunduğu belirtilen açıklamada, 1740’ı çocuk olmak üzere 3 bin 250 kişi hakkında kayıp bildiriminde bulunulduğu vurgulandı. Açıklamada, İsrail saldırıları sebebiyle 25 hastane ile 52 sağlık ocağının hizmet dışı kaldığı ve 55 ambulansın kullanılamaz hale geldiği aktarıldı. (DIŞ HABERLER)