İngiltere'den Rusya'ya uçan 'olimpik' yarasa kedi saldırısında öldü

8 gram ağırlığındaki Nathusius pipistrelle cinsi bir dişi yarasa, 2 bin kilometreden uzun bir yol kat ederek İngiltere'den Rusya'ya uçtu. Yarasa kedi saldırısı nedeniyle öldü.

Fotoğraf: Paul Van Hoof /İrlanda Yarasaları Koruma Derneği
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Londra'dan Rusya'ya 2 bin 18 kilometreden fazla uçan bir yarasa, bir kedinin saldırısına uğradıktan sonra öldü. Kanadında 'Londra Hayvanat Bahçesi' işaretini taşıyan dişi yarasa, Rusya'nın Pskov bölgesinde bulundu. İnsan başparmağı büyüklüğünde ve sadece 8 gram ağırlığındaki Nathusius pipistrelle cinsi yarasa, bir rehabilitasyon ekibi tarafından kurtarıldı ancak daha sonra öldü.

'TAM BİR OLİMPİK'

Yarasanın Molgino köyünde yaşayan Svetlana Lapina tarafından fark edildiği ve durumun İngiltere'deki yarasa koruma vakfı Bat Conservation Trust'a bildirildiği belirtiliyor. Vakfın koruma hizmetleri başkanı Lisa Worledge, yarasanın iki ülke arasında 2 bin 18 kilometreden fazla uçması hakkında "Bu kayda değer bir yolculuk ve herhangi bir yarasa hakkında bildiğimiz İngiltere'den Avrupa'ya en uzun yolculuk. Tam bir olimpik" dedi. Bu yolculuk, İngiltere'de kayıtlara geçen, bir yarasanın kaydettiği en uzak yolculuk oldu.

Worledge, "Bu yolculuk heyecan verici bir bilimsel buluş ve yarasa göçüne dair yapbozunun başka bir parçası. Nathusius pipistrelle cinslerinin İngiltere içinde ve İngiltere ile kıta arasındaki hareketleri büyük ölçüde gizemli kalıyor" ifadelerini kullandı.

BBC Türkçe'nin haberine göre, kanattaki 'Londra Hayvanat Bahçesi' işareti, yarasaları kayıt altına alan Brian Briggs tarafından 2016 yılında kondu. Briggs, "Bu çok heyecan verici. Bu olağanüstü hayvanları korumak ve onların büyüleyici yaşamları hakkında daha fazla bilgi edinmek için yapılan uluslararası koruma çalışmasına katkıda bulunabilmek harika" dedi.

GÖÇ YOLLARI İKLİM KRİZİ NEDENİYLE UZADI

Bu yolculukta katedilen mesafenin, sadece tek bir yolculuğun gerisinde kaldığı belirtiliyor. 2019'da Letonya'dan İspanya'ya göç eden bir Nathusius pipistrelle, 2 bin 224 kilometre ile rekor bir yolculuk gerçekleştirmişti. Nathusius pipistrelle cinslerinin göç mesafelerinin uzamasının iklim değişikliği ile bağlantılı olduğu kaydediliyor ve gelecekte iklim değişikliğinin türler üzerinde daha fazla etki yapacağı tahmin ediliyor. Üreme, dağılım ve göç davranışlarına ışık tutmak için 2014 yılında başlatılan ulusal projeden bu yana İngiltere'de 2.600'den fazla Nathusius pipistrelle kaydedildi. (BBC Türkçe)