İngiltere'den Putin'e 'tahıl' yanıtı: Dezenformasyon stratejisi izliyor

Putin'in tahıl anlaşmasına yönelik iddialarının 'gerçeği yansıtmadığını' belirten İngiltere Savunma Bakanlığı, "Rusya, kasıtlı bir dezenformasyon stratejisi izliyor" açıklamasında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın yeniden açılan limanlarından ihraç edilen tahılın yalnızca bir kısmının yoksul ülkelere gittiğini ileri süren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in iddiasının 'gerçekleri yansıtmadığı' belirtti. Birleşmiş Milletler (BM) verilerine işaret eden bakanlık, tahıl anlaşması kapsamında ihraç edilen ürünlerin yaklaşık yüzde 30'unun Afrika, Orta Doğu ve Asya'daki düşük ve ortak gelirli ülkelere tedarik edildiğini bildirdi.

İngiltere Savunma Bakanlığı'nun açıklamasında, Putin'in Kiev yönetimini 'itibarsızlaştırmaya çalıştığı' savunuldu. Açıklamada, "Rusya, Ukrayna işgaline karşı muhalefeti en aza indirmek için kasıtlı bir dezenformasyon stratejisi izliyor" ifadelerine yer verildi.

Geçtiğimiz günlerde Vladivostok'ta düzenlenen ekonomik forumda konuşan Putin, Ukrayna'dan tahıl yüklü 87 gemiden sadece ikisinin yoksul ülkelere ulaştığını söylemişti. Rusya lideri, Ankara ve BM arabulucuğunda imzalanan tahıl anlaşmasında güzergah değişikliğine gidilmesi gerektiğini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile temasa geçeceğini belirtmişti. Putin'in iddialarını yanıtlayan Erdoğan ise, “Rusya tarafından henüz tahıl sevkiyatı yok fakat Sayın Putin'in tabii haklı olduğu bir konu var. O da nedir? Bu tahıl sevkiyatında gelen tahıllar maalesef zengin ülkelere gidiyor, fakir ülkelere değil" açıklamasında bulundu. (DIŞ HABERLER)