İngiltere'de pratisyen hekimlerden 4 günlük grev: 'Parasız ve kırgınız'

İngiltere'de binlerce pratisyen hekim, yüzde 35 zam talebiyle 4 günlüğüne iş bıraktı. Hükümet, hekimlerin talebinin 'karşılanabilir' olmadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ücretlerinin yüzde 35 oranında artırılmasını talep eden binlerce pratisyen hekim, İngiltere'de 4 günlük grev başlattı. Grev, cumartesi sabahına kadar sürecek. 

İngiltere Sağlık Hizmetleri (NHS) grevin hastaneler üzerindeki baskıyı artıracağını söyleyerek, halkın sağlık hizmetlerine başvururken düşünmesini istedi. Grev kapsamında gösteri yapan hekimler, "Paramız yok, kırgınız ve NHS dökülüyor" yazılı pankartlar taşıdı.

NHS: ACİL SERVİSLERDE PERSONEL BULUNACAK

Pratisyen hekimler ücretlerinin 15 yıldır enflasyonun altında kaldığını söyleyerek yüzde 35 zam talep etti. Hükümet ise bunun karşılanabilir bir talep olmadığını iddia etti.

4 günlük grev İngiltere sağlık sisteminde binlerce randevunun ve ameliyatın iptal edilmesi anlamına gelecek. Pratisyen hekimler, grevin hiçbir alanda istisnası olmayacağını ama grev nedeniyle hayati tehlike doğarsa hastaları koruyacaklarını söyledi. NHS yönetimi de acil servislerde personel bulunacağını bilgisini paylaştı.

HÜKÜMET, YÜZDE 3,5 ZAM TEKLİF ETMİŞTİ

Hükümet, pratisyen hekimlere de daha önce hemşirelere, fizyoterapistlere ve ambulans çalışanlara da getirdiği yüzde 3,5 zam oranı ile masaya geldi.

Daha yüksek bir teklif getirmeyen hükümet grevin hastaları tehlikeye attığını söylüyor ve yüzde 35'lik zammın karşılanabilir olmadığını söyleyerek doktorların sendikasından daha makul bir taleple gelmesini istiyor. Pratisyen hekimleri temsil eden British Medical Association (BMA) ise son 15 yıl içinde doktorların reel maaşlarının yüzde 26 azaldığını söyleyerek hükümete gerçekçi bir teklifle gelmesi çağrısı yaptı.

PRATİSYEN HEKİMLERİN YÜZDE 98'İ GREVE 'EVET' DEMİŞTİ

Greve pratisyen hekimler arasında destek ve katılımın yüksek olacağı tahmin ediliyor. Grev oylamasında doktorların yüzde 80'e yakını oy kullanmış, yüzde 98'i greve 'Evet' demişti.

BMA pratisyen hekimler komisyonu eş başkanı Doktor Vivek Trivedi, sadece reel ücretlerinde yıllar içinde yapılan kesintilerin geri çevrilmesini istediklerini söyledi. Trivedi, Talepleri karşılanırsa bir doktorun saatte 14 yerine 19 sterlin alacağını kaydetti.

İngiltere'de enflasyonun geçen yıldan bu yana artması ile birlikte reel ücretlerinin yıllardır gerilemekte olduğunu söyleyen demiryolu, metro, liman, havalimanı işçileri ile sağlık sektöründe, öğretmenler, ambulans çalışanları, sağlıkçılar ve hemşireler sık sık greve gidiyor. (BBC Türkçe)