Grevler sonuç verdi: İngiltere hükümeti ve sağlık sendikaları anlaştı

İngiltere hükümetinin ücret artışı teklifi, sendika üyelerinin oylamasına sunulacak ve bu süreç boyunca sağlık çalışanları eylemlerine ara verecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere hükümeti adında sağlık sendikaları ile müzakere yürüten Sağlık Bakanı Steve Barclay, greve giden sağlık çalışanlarını temsil eden sendikalar ile hükümet arasında süregelen maaş artışı anlaşmazlığında uzlaşmaya varıldığını açıkladı.

AA'nın aktardığına göre, söz konusu anlaşma sonucu sunulan teklif uyarınca, sağlık çalışanlarına 2022-2023 mali yılı için maaşlarının yüzde 2'si bir defaya mahsus olarak ödenecek ve nisan ayı itibarıyla 2023-2024 yılı için yüzde 5'lik maaş artışı yapılacak. Teklif, hemşireler ve ambulans çalışanları dahil ön saflarda çalışan tüm sağlık personeli için geçerli olacak; ancak, artan yaşam maliyeti ve hayat pahalılığı nedeniyle yüzde 35 maaş artışı talebinde bulunan pratisyen hekimleri kapsamayacak.

UNITE SENDİKASI: 'HÜKÜMETİN TEKLİFİ YETERİNCE İYİ DEĞİL'

Sağlık Bakanı Barclay, anlaşmaya ilişkin yaptığı açıklamada, "Bu teklif hemşirelere, acil tıp teknisyenlerine, fizyoterapistlere ve diğer tıbbi olmayan personele adil ücret artışı sağlarken enflasyonu yarıya indirme taahhüdümüzü de koruyacak" dedi. 

Teklif, bir sonraki aşamada sendika üyelerinin oylamasına sunulacak ve bu süreç boyunca sağlık çalışanları eylemlerine ara verecek. Ülkedeki başlıca sağlık sendikaları arasında yer alan Royal College of Nursing, GMB ve Unison, üyelerine teklifi kabul etmelerini önereceklerini açıklarken Unite sendikası söz konusu teklifin yeterince iyi olmadığını belirtti.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, hükümet ile sağlık sendikalarının anlaşmaya varmasının ardından Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Bu teklif, İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) personeli için iyi, vergi mükellefleri için iyi ve en önemlisi, grev eylemi nedeniyle bakımları artık kesintiye uğramayacak olan hastalar için iyi bir haber" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)