İngiltere’de hükümet mültecileri suya geri itme planından vazgeçti

İngiltere'de uygulanan Manş Denizi'nden botlarla gelen mültecileri suya geri itme taktiğinden vazgeçildiği açıklandı.

İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel'in mültecileri suye geri itme politikası, yargısal incelemenin yüksek mahkemede görülmesinden günler önce hükümet tarafından resmen geri çekildi. Hükümetin hukuk departmanı, botlarla gelen mültecileri Manş Denizi’nden Fransa'ya geri itme planından, Boris Johnson'ın Kraliyet Donanması’nın denizdeki operasyonları devralacağını açıklamasının ardından vazgeçildiğini kabul etti.

Kararda, politika ve prosedürlerin geri çekildiği ve Savunma Bakanlığı ortak komutanının artık geri itme taktiklerinin kullanma iznine sahip olmadığı duyuruldu. Bu kararla birlikte yargısal incelemenin de artık olmayacağı bildirildi. Gelecekte geri itme taktiklerini kullanmak için bir karar alınırsa, bunun ancak ilgili tüm konuların tam olarak değerlendirilmesinden sonra olacağı söylendi.

TEPKİ ÇEKEN UYGULAMA

The Guardian'ın haberine göre, İçişleri Bakanlığı tarafından sonbaharda tamamlanan politika, Sınır Kuvvetleri yetkililerini İngiltere sularındaki göçmen gemilerini durdurmaya ve onları zorla Fransa'ya geri yönlendirmeye yetkilendirdi ve teşvik etti. Ocak ayında Patel, Lordlar Kamarası’nın Adalet ve İçişleri Komitesi’ne ifade verirken tekneleri geri itmenin “kesinlikle hala politika”ları olduğunu söyledi. Patel geri itme politikasının yasal bir temeli olduğunu defalarca dile getirmişti.

Dört kuruluşa, PCS sendikası, Care4Calais, Manş Kurtarma ve İşkenceden Özgürlük, mahkeme tarafından İçişleri Bakanlığı politikasına itiraz etme izni verilmişti ve başvurular 3 Mayıs'ta üç gün sürecek bir duruşma için ayarlanmıştı.

'BU POLİTİKA HAYATI TEHLİKEYE ATIYOR'

PCS genel sekreteri Mark Serwotka şunları söyledi: “Hükümetin bu aşağılayıcı vazgeçişi, İçişleri Bakanlığı çalışanları ve mülteciler için çarpıcı bir zafer. Geri itme taktiği son derece tehlikeli ve yaşam için açık bir risk oluşturuyor. Üyelerimizin bu korkunç duruma gelmesine izin vermeye hazır değildik.”

Care4Calais'nin kurucusu Clare Moseley şunları söyledi: "Hükümet içindeki herhangi birinin Manş’a geri itmenin geçerli bir politika olduğunu düşündüğüne inanmakta güçlük çekiyorum."

İşkenceden Özgürlük yöneticisi Sonya Sceats, “Hükümetin bu önemli geri adımı, bir araya geldiğimizde değişimin mümkün olduğunu gösteriyor. Ama hayatın kutsallığını savunmak için bu hükümeti asla mahkemeye vermemeliydik. Bu noktaya gelmiş olması skandal” dedi.

Channel Rescue'dan Steven Martin ise "Geri itmeler yaşamı pervasızca tehlikeye atıyor. Biz hükümete her zaman bunların yasa dışı olduğunu söyledik . Koruma talep eden kişilerin şiddet kullanarak geri gönderilmesi tiksindirici ve onları sığınma haklarından mahrum bırakıyor” dedi.

Lordlar Kamarası’nda İngiltere'ye vizesiz gelen mültecileri ciddi şekilde cezalandıracak yasa tasarısının bölümleri iki kez reddedilmişti. (DIŞ HABERLER)