İngiltere'de çiftliklerde çalışan Ukraynalı işçilere kölelik koşulları dayatılıyor

Ukraynalı yüzlerce işçinin İngiltere’de çalıştıkları çiftliklerde maruz kaldıkları modern kölelik koşullarından dolayı kaçıp ülkede gayri resmi olarak yaşadığı belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'de geçen yıl mevsimlik işçi vizesi alan işçiler arasında açık ara en büyük kısmı oluşturan Ukraynalı göçmen işçiler, ülkede çalıştıkları çiftliklerde kölelik koşullarını aratmayan şartların dayatılması nedeniyle zorluklarla karşı karşıya. 

The Guardian, ülkede bu çiftliklerden eşiyle ayrılan bir işçiyle görüştü. Habere göre, üniversite diplomaları olan çift, halihazırda ülkede gayri resmi olarak temizlik ve inşaat işleri yapıyor. Haberde, işçiler söz konusu çiftliklerdeki korkunç çalışma koşullarını ayrıntılarıyla anlattı.

“Bizim gibi çiftliklerden kaçan, Ukrayna'ya dönemeyen ve bu nedenle burada yasadışı olarak çalışmaya zorlanan birçok Ukraynalı ile karşılaştık” diyen Ukraynalı işçileri, şunları söyledi:

“Birleşik Krallık'ta rehin olduğumu hissediyorum. Ailem, şehrimiz bombalandığı için hiçbir koşulda Ukrayna'ya geri dönmemem gerektiğini söyledi. Kendimi kapana kısılmış hissediyorum” diyor ve ekliyor “Mevsimlik işçilere ne olduğu kimsenin umurunda değil. Birleşik Krallık'ta haklarımızın iyi korunacağını düşünmüştüm ama bu olmadı. Çiftlikte çalışmak muhtemelen hayatımdaki en kötü deneyimlerden ve gördüğüm en kötü muamelelerden biri.”

'ELİMİZ AYAĞIMIZ KANAYANA KADAR ÇALIŞTIRILDIK'

Çift, eldiven dahil giymelerine izin verilmeyen, ellerinin kanamasına ve derilerinin soyulmaya başlamasına neden olan bir kiraz çiftliğinde çalıştığını belirtiyor. Bir çiftlikte işçilerin kötü koşullar nedeniyle bir protesto düzenlediğini ve bir hafta süreyle işten uzaklaştırılarak cezalandırıldıklarını aktaran çift, “Ulaşılamaz hedefler koydular. Tehdit ve aşağılama yoluyla insanlar, elleri ve ayakları kanayana kadar çalışmak zorunda kaldılar” dedi.

Ddevasa çiftlik işçileri kampından 38 işçi dışında neredeyse tüm göçmen işçilerin kaçtığı belirtilen haberde, “İnsanlar mali sorunlarını çözmek ve refahlarını korumak için şehirlerde yasadışı olarak çalışmaya başladı. Bir daha asla hiçbir çiftlikte çalışmaya gitmeyeceğim. Mutlu hikayeler yok, herkes kaçıyor” görüşleri de yer aldı.

SAĞLIK SORUNLARI, IRKÇILIK, BANYOSUZ, MUTFAKSIZ YERLER

İçişleri Bakanlığı ve Gıda, Çevre ve Köy İşleri Dairesi tarafından geçen yılın sonunda yayınlanan bir rapor, meyve ve sebze hasadı için 2019'da başlatılan pilot programdaki mevsimlik işçilerin "kabul edilemez” koşullarda yaşadıklarını ortaya koymuştu. Bazı işçiler tarafından belirtilen sorunlar arasında sağlık ve güvenlik ekipmanı eksikliği, ırkçılık, banyo, akan su veya mutfak olmayan konaklama yerleri bulunuyor.

Bir hükümet sözcüsü ise şunları söyledi: “Mevsimlik işçi vizesi alan Ukraynalılar, üç yıllık izin için başvurabilirler. Tarım sektöründe mevsimlik işçiler hiçbir surette sömürücü koşullarda çalıştırılmamalıdır. Bu durumdaki kişilere, güvenlikleri ve esenlikleri için adımlar atılabilmesi için sorunları polise bildirmelerini şiddetle tavsiye ediyoruz.” (DIŞ HABERLER)