İngiltere'de Başbakan Johnson'a kendi partisinden isyan: 100'e yakın vekil oy vermedi

İngiltere, Covid önlemlerine dair parlamento oylamasında Başbakan Johnson'ın partisi Muhafazakârlardan 100'e yakın vekilin 'başkaldırısını' konuşuyor. Vekiller, Johnson'ın önlemlerine destek vermedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere parlamentosu Covid serfikası, kapalı mekanlarda maske zorunluluğu, sağlık hizmetlerinde ön saflarda çalışanlara aşı zorunluluğu ve Covid pozitif bir kişiyle temaslı olanların her gün test yaptırarak karantinadan muaf olması gibi uygulamaları öngören Covid önlemlerini onayladı. Ancak iktidardaki Muhafazakar Parti'den 100'e yakın milletvekili tüm önlemlere destek vermedi.

Önlemler, ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin desteğiyle Parlamento'dan geçti.Dünkü oylama, Muhafazakar Parti'de Başbakan Johnson'a yönelik "en büyük isyan" olarak değerlendiriliyor. Muhafazakar Parti'den bazı milletvekillerinin "özgürlüklerin kısıtlanması" olarak değerlendirdikleri uygulama bugün itibarıyla geçerli olacak.

İngiltere hükümeti, ilk olarak Güney Afrika'da tespit edilen Omicron varyantının ardından 11 Afrika ülkesine uyguladığı seyahat kısıtlamalarının ise bugünden geçerli olmak üzere kaldırıldığını açıkladı. Seyahatlerde test zorunluluğu ise devam edecek.

Başbakan Johnson pazartesi günü, İngiltere'de Omicron vakalarının hızla artması nedeniyle, günlük aşı sayısını 1 milyona çıkarıp bu ay sonuna kadar tüm yetişkinlerin takviye aşılarının tamamlanmasını hedeflediklerini açıkladı. Bunun üzerine aşı randevularında büyük artış oldu ve aşı merkezlerinde uzun kuyruklar oluştu. Dün ayrıca Omicron kaynaklı ilk ölüm İngiltere'de kayda geçti.

Avam Kamarası'ndaki oylama öncesinde, Muhafazakar Parti lideri Başbakan Johnson, partisinden önerilere karşı oy kullanacak vekilleri ikna etmeye çalıştı. Johnson, "Sağduyulu denge ve temkinle özgürlüklerimizi canlı tutacak, ama aynı zamanda seçmenin güvenini de boşa çıkarmayacağız" dedi.

Oylama öncesinde yapılan tartışmada, Sağlık Bakanı Sajid Javid, mevcut durumun yeni önlemleri gerekli kıldığını belirterek, "Olgular değiştiğinde tepkimiz de değişmeli" dedi. Javid ayrıca önlemlerin ilave doz aşıların yaygınlaşmasına dek zaman kazanmak adına da önemli olduğunu vurguladı.

Ancak oylamada karşı yönde oy kullanan Muhafazakar Partili milletvekilleri, önlemlerin insan özgürlüklerini etkilediğini ve orantısız olduğunu savundu. Hükümetin önerdiği yeni önlemlerin 26 Ocak'a kadar geçerli olacağı, bu konuda değişiklik gerekirse bunların yeniden parlamentonun oyuna sunulacağı belirtildi.

Ulusal Sağlık Servisi (NHS) çalışanlarına aşının zorunlu kılınmasının "hastaların güvenliği açısından kritik" olduğunu belirten Javid, hükümetin aşıyı genel nüfusa zorunlu kılma gibi bir planı olmadığını belirtti. Bakımevleri ve huzurevlerinde çalışanlar için aşı zorunluluğu ise halen uygulanıyor. (BBC Türkçe)