İngiltere, siyah ve Asyalı askerlerine karşı ırkçılık için özür diledi

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Britanya İmparatorluğu için savaşırken ölen siyah ve Asyalı askerlere yönelik ırkçılık için parlamentoda özür diledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere, Britanya İmparatorluğu için savaşırken hayatını kaybeden yaklaşık 350 bin siyah ve Asyalı personeline karşı sistematik ırkçılık için özür diledi. Özür, İngiliz Milletler Topluluğu Savaş Mezarları Komisyonu'nun '1'inci Dünya Savaşı'nda ölen Asyalı ve siyah askerlerin beyazlarla eşit koşullarda anılmadığı' yönündeki tespitinin ardından geldi.

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace parlamentoda yaptığı konuşmada, "Hem dönemin, hem bugünün İngiliz Milletler Topluluğu Savaş Mezarları Komisyonu ve hükümeti adına, bunca yıldır kuruluş prensiplerine uymaktaki başarısızlıklar için özür dilemek ve bunu düzeltmenin bu kadar zaman almasından derin üzüntü duyduğumu söylemek istiyorum" dedi. Wallace, Komisyon'un geçmişteki kararlarında önyargının rol oynadığını söyledi.

Komisyon'un kendi iç soruşturmasının sonucunda açıklanan raporda, 1'inci Dünya Savaşı'nda Britanya İmparatorluğu için savaşırken ölen, çoğu Afrikalı ve Ortadoğulu on binlerce askerin bizzat isimleriyle anılmadığı ya da hiç anılmadığı, beyaz askerler için tek tek mezar taşı bulunurken Afrikalı, Asyalı ve Ortadoğu askerlerin toplu anıtlarla anıldığı sonucuna varılmıştı. Bu askerlerden bazılarının isimlerinin anıtlarda bile yer almadığı, sadece kayıtlara geçirildiği tespit edilmişti. Rapor, İngiliz ordusundaki ırkçılığın kanıtı olarak yorumlanmıştı. (DIŞ HABERLER)