İngiliz istihbaratının 'Putin Kiev'de darbeye hazırlanıyor' iddiası tartışma yarattı

İngiltere, Rusya'nın Ukrayna'da darbe yaparak Moskova yanlısı bir yönetim kurmaya hazırlandığını öne sürdü. Bu yönetimin başına geçeceği iddia edilen Yevhen Murayev "Mantıksız" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Batı dünyasının Ukrayna krizi üzerinden Rusya'ya baskıyı artırma girişimleri sürüyor. ABD Ukrayna'daki diplomatik personelinin bir kısmını geri çekme kararı alırken, İngiliz istihbaratı da Kremlin'i Kiev hükümetine darbe yaparak Rusya yanlısı bir ismi iktidara getirmeyi planlamakla suçladı. Ancak İngiltere'nin Rusya tarafından iktidara getirileceğini savunduğu eski milletvekili Yevhen Murayev bu iddialara gülerek "Pek mantıklı değil, ben Rusya'da yasaklıyım" dedi. Öte yandan, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal edeceğine inanmadığını söyleyen Almanya Deniz Kuvvetleri Komutanı Kay-Achim Schönbach istifa etmek zorunda kaldı. Moskova'dan ise "ABD ve Ukrayna’dan kışkırtıcı eylemler bekliyoruz" açıklaması geldi.

Ukrayna üzerinden yaşanan krize dair son gelişmeler şöyle:

İNGİLTERE: KREMLİN'İN PLANINA GÖZ YUMMAYACAĞIZ

İngiliz istihbarayı dün, Kremlin'i Ukrayna'da darbe yaparak Rusya yanlısı bir lideri iktidara getirmeyi planlamakla suçladı. İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Rus istihbarat subaylarının bir işgal planı çerçevesinde bazı eski Ukraynalı siyasetçilerle temas halinde olduğu savunuldu. 

Açıklamada bu iddiaya herhangi bir somut kanıt gösterilmezken, Rusya hükümetinin eski Ukraynalı milletvekili Yevhen Murayev'i Kiev'de oluşturulacak Rusya yanlısı bir yönetimin potansiyel lider adayı olarak düşünüldüğü de öne sürüldü. İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss da sosyal medyadan yaptığı açıklamada "Kremlin'in Ukrayna'ya Rusya yanlısı bir liderliği yerleştirme planına göz yummayacağız. Kremlin şunu biliyor ki, askeri bir istila devasa bir stratejik hata olur. İngiltere ve ortakları olarak, Rusya'ya ağır bedel ödetiriz" dedi.

MURAYEV: BU PEK MANTIKLI DEĞİL

Ancak The Guardian gazetesinin pazar edisyonu The Observer'ın ulaştığı Murayev, kendisinin 'Kiev'deki bir kukla hükümete liderlik edeceği' iddiasını gülerek reddetti. "Günümü şenlendirdiniz" diyen Murayev, "Bu pek mantıklı değil. Ben Rusya'da yasaklıyım. Sadece bu da değil, babamın oradaki şirketine el kondu" diye konuştu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı ise İngiltere'nin suçlamalarını reddetti. Bakanlığın Facebook'tan yaptığı açıklamada, iddialar 'dezenformasyon' olarak nitelenirken, İngiltere ve NATO Ukrayna'daki gerilimi tırmandırmakla suçlandı. Açıklamada, "İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nı, bu provokatif faaliyetlere ve saçma iddialar yaymaya son vermeye çağırıyoruz" denildi.

CNN: ABD DİPLOMATİK PERSONELİNİN BÜYÜK KISMINI ÇEKECEK

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın, Ukrayna'da kalması zaruri görülmeyen diplomatik personeli tahliye etme kararı aldığı iddia ediliyor. CNN televizyonunun Ukrayna hükümetine yakın bir kaynağa dayandırdığı haberinde, 'Rusya'nın olası bir işgali' gerekçesiyle yapılacak tahliyelerin önümüzdeki hafta başlamasının planlandığı öne sürüldü. ABD'nin aynı zamanda, Kiev yönetimine silah desteğini son günlerde artırdığı da belirtiliyor.

ALMANYA'DA 'PUTİN SAYGIYI HAK EDİYOR' DİYEN KOMUTAN İSTİFA ETTİ

Rusya'nın sınırdaki 100 bin askeriyle Ukrayna'yı işgal edeceği iddiası üzerinden tırmanan gerilim, Almanya'da ise üst düzey bir istifa getirdi. Almanya Deniz Kuvvetleri Komutanı Kay-Achim Schönbach, Moskova'nın komşusunu işgal edeceği iddiası için 'saçmalık' deyip Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 'saygı görmeyi hak ettiğini' söylemesi ve Kiev'in Kırım'ı asla geri alamayağını belirtmesi sonrası istifa etti. Schönbach, cuma günü yaptığı konuşmada Putin'in Ukrayna'yı işgal edeceği iddiaları için 'saçmalık' ifadelerini kullanmış ve Rusya liderinin tek istediğinin 'saygı görmek olduğunu' söyleyerek, "Ve biraz saygı göstermenin bedeli çok az, hatta hiçbir bedeli yok. Ona esasında talep ettiği ve muhtemelen hak ettiği şey olan saygıyı göstermek kolay" demişti. (DIŞ HABERLER)