İngiliz basınında deprem: Türkiye'de öfke artıyor

Acil Durum Planlaması ve Yönetimi Profesörü David Alexander, Türkiye'de Maraş merkezli depremlerde yıkılan binaların deprem yönetmeliğine uygun yapılmadığına işaret etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Maraş merkezli depremlerin ardından arama-kurtarma çalışmaları dördüncü günde devam ederken, Türkiye'de 12 bin 873 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. İngiltere merkezli BBC kanalına konuşan uzmanlar, depremde yıkılan binaların durumunu değerlendirdi. Yıkılan binaların deprem yönetmeliğine uygun yapılmadığına işaret edilirken, çok sayıda yeni yapılmış binanın yıkılması nedeniyle öfkenin giderek arttığı belirtildi.

'YIKILAN BİNALAR YÖNETMELİĞE UYGUN DEĞİLDİ'

"Türkiye'de, yönetmeliklerin uygulanmaması nedeniyle son depremlerde birçok binanın yıkılmasına yönelik öfke artıyor" ifadelerinin yer aldığı haberde, University College London'dan Acil Durum Planlaması ve Yönetimi Profesörü David Alexander'ın görüşlerine yer verildi.

"Depremlerin maksimum yoğunluğu çok fazlaydı ancak iyi inşa edilmiş binaları yıkacak kadar güçlü değildi" diyen Alexander, şöyle devam etti: "Çoğu yerde sarsıntı düzeyi maksimum seviyenin altındaydı, bu nedenle çöken binlerce binadan neredeyse tamamının makul bir deprem inşaat yönetmeliği doğrultusunda inşa edilmediği sonucuna varabiliriz."

'YETERİNCE DENETLENMEDİ'

Türkiye'de 2018 yılında deprem yönetmeliklerinin sıkılaştırıldığını hatırlatan BBC'den Jake Horton ve William Armstrong, "Ancak bunlar yeterince denetlenmedi" diye yazdı. BBC'ye konuşan Alexander, şöyle devam etti: "Sorunlardan biri de, mevcut binalarda iyileştirme çalışmalarının kısıtlı olması ancak yeni binalarda da yönetmelik standartları kısıtlı bir şekilde takip edildi." (DIŞ HABERLER)