İngiliz ana muhalefet liderine 'Gazze' protestosu: Daha kaç çocuk ölmeli?

İngiltere İşçi Partisi lideri Starmer, Gazze'de ateşkes çağrılarını desteklemediği için İskoçya'da protesto edildi. Eylemciler, savunma sanayi şirketlerinin de önünde protesto düzenledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisi Genel Başkanı Keir Starmer İskoçya İşçi Partisi'nin gala yemeğine katılmak üzere Glasgow'a tren yolculuğunda ve yolculuk sonrası tren istasyonunda halkın Gazze tepkisiyle karşılaştı.

İsrail'in saldırılarının 7 Ekim'den bu yana devam ettiği Gazze'de ateşkes çağrılarını desteklemediği için Starmer'e tepki gösteren bir kişi, "Keir, ateşkes çağrısı yapmadan önce Filistin'de daha kaç çocuğun ölmesi gerekiyor? İnsanlığınız nerede?" diye sordu.

'İNSAN HAKLARI NEREDE? DEMOKRASİ NEREDE?'

AA'nın aktardığına göre, yYolculuk esnasında yanına yaklaşan bir kişi, "Keir, ateşkes çağrısı yapmadan önce Filistin'de daha kaç çocuğun ölmesi gerekiyor? 7 binden fazla çocuk öldü. 7 binden fazla çocuk İsrail tarafından katledildi. Bu kabul edilemez. Peki insan haklarına nerede? Demokrasi nerede?” dedi. Keir Starmer'ın sessiz kaldığı anlarda güvenlik çalışanları, ana muhalefet liderine tepki gösteren kişiyi yanından uzaklaştırmaya çalıştı.

Bu sıra Starmer'ı sorular sormaya sürdüren kişi, barış ve demokrasi istediğini söyleyerek, şu ifadeleri kullandı: "Filistinliler söz konusu olduğunda bunların hiçbirini göremiyoruz. 7 bin çocuk. Daha kaç kişinin ölmesi gerekiyor? 20 bin kişi. Daha kaç kişinin ölmesi gerekiyor? Bu kabul edilemez. İnsanlığınız nerede? İnsanlığınız nerede?"

'SİZ SORUMLUSUNUZ'

Trenden indikten sonra istasyondaki bir grubun protestoyla da karşılanan Starmer'ın yanına yaklaşan aynı kişi, bu kez de "Starmer, İsrail'in Gazze'deki soykırımını kolaylaştırıyorsun. Çocukların öldürülmesini durdurun. 7 binden fazla bebeğin katledilmesini durdurun" dedi.

"Filistin'e özgürlük" ve "Soykırımı durdurun" sloganları atan kişi, Keir Starmer'ı arkasından yürüyerek, "Gazze'de bebeklerin öldürülmesinden siz sorumlusunuz. Gazze'de bebeklerin öldürülmesinden siz sorumlusunuz. Yazıklar olsun size" ifadelerini kullandı. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde polisin eylemcilere müdahale ettiği görüldü.

İşçi Partisi lideri Starmer, hem partisinden çok sayıda milletvekili hem de kendi seçmenin Gazze'de ateşkes çağrılarını reddediyor.

SAVUNMA SANAYİ ŞİRKETLERİNİN ÖNÜNDE PROTESTOLAR

Öte yandan, İngiltere'de Bournemouth, Glasgow, Brighton ve Lancashire'da savunma sanayi şirketlerinin önünde de protestolar düzenlendi.

BBC Türkçe'ni  haberine göre, göstericiler, şirketlerin İsrail'le bağlarını kesmesi, İsrail'e tüm silah ve savunma ticaretini durdurmaları çağrısında bulundu. Glasgow'daki BAE Systems tersanesi, sabah erken saatlerden itibaren protestocular tarafından abluka altına alındı.

En büyük protesto ise, yaklaşık 600 kişinin katıldığı Bournemouth yakınlarındaki Wimborne'daki Eaton Mission Systems'da gerçekleşti. (DIŞ HABERLER)