'İnci Küpeli Kız' tablosunu hedef alan eylemcilere hapis cezası

"İnci Küpeli Kız" tablosunu hedef alan çevrecilerden ikisine 2'şer ay hapis cezası verildi. Üçüncü eylemcinin yargılanması ise sürüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hollanda'da iklim değişikliğine dikkati çekmek amacıyla Hollandalı ressam Johannes Vermeer'in "İnci Küpeli Kız" tablosunu hedef alan iki kişiye 2 ay hapis cezası verildi.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Hollanda Savcılığından yapılan açıklamada, "Just Stop Oil" (Sadece Petrolü Durdurun) adlı çevreci grup üyesi üç aktivistten ikisine 2 aylık hapis cezası verildiği, üçüncü aktivistin yargılamasının devam ettiği aktarıldı.

Açıklamada, savcılığın her bir aktivist için 4 aylık hapis cezası istediği ve bu yolla topluma "Tablolar, müzelerde eğlence için sergilenir, aktivist amaçlarla zarar vermek için değil" mesajının verilmek istendiği belirtildi.

Aktivistlerin tabloya zarar vererek gösteri ve ifade özgürlüğü sınırlarını aştığı ifade edilen açıklamada, iki aktivistin rızasıyla hızlı yargılama usulünün uygulandığı dava neticesinde hakimlerin 2 ay hapis cezasına hükmettiği kaydedildi.

Savcılık açıklamasında, sanat eserlerinin iklim aktivistlerince hedef alınması yönündeki uluslararası eğilimin önüne geçmek için davanın 6 günde karara bağlanmasının önemli olduğu vurgulandı.

Lahey'deki Mauritshuis Müzesi'nde yer alan tabloda, herhangi bir hasar meydana gelmediği, olayın müzeye 2 bin Euro'ya mal olduğu ifade edildi.

Üzerindeki kıyafette "Just Stop Oil" yazan çevreci grup üyesi üç kişiden biri elini yapışkanla tablonun yanındaki duvara, diğeri ise kafasını tablonun önündeki koruyucu cama yapıştırmıştı.

Avrupa'da çeşitli müzelerde eylemler gerçekleştiren "Just Stop Oil" grubun iki üyesi, 14 Ekim'de Londra'daki National Gallery'de sergilenen Vincent Van Gogh'un "Ayçiçekleri" tablosuna da domates çorbası fırlatmıştı.

Almanya'da 24 Ekim'de "Letzte Generation" (Son Kuşak) adlı grubun iki üyesi, iklim değişikliğine dikkati çekmek amacıyla Fransız ressam Claude Monet'in "Les Mueles" (Saman Yığınları) serisinde yer alan bir eserine patates püresi atmıştı. (HABER MERKEZİ)