İmar affına 'evet' diyen vekiller: O dönemde savunuyorduk, şimdi herkes ders çıkarmalı

2018 yılında imar affı için Meclis'te 'kabul' oyu veren vekiller, eleştirilere, "Torba kanundaki diğer maddeler için" ve "O dönemde savunuyorduk, şimdi herkes ders çıkarmalı" yanıtlarını verdiler.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Maraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 6 Şubat'ta meydana gelen ve 10 ilde yıkıma neden olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin dokuzuncu gününde arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Son resmi açıklamaya göre 31 bin 974 kişinin hayatını kaybettiği depremlerin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 31 Mart 2019 Yerel Seçimleri öncesi gittiği Maraş ve Hatay'da imar affıyla ilgili sözleri de yeniden gündem oldu. Erdoğan Hatay'da, “Hatay’da 8 bin konut projesini hayata geçirdik. İmar barışıyla, toplam 205 bin Hataylı vatandaşımızın sorununu çözdük", Maraş'ta ise “İmar barışıyla 144 bin 556 Maraşlı vatandaşımızın sorununu çözdük” demişti.

Erdoğan'ın sözlerinin gündem olmasının ardından 2018 yılında yasalaşan imar affına Meclis'te 'evet' oyu veren vekiller eleştirilere maruz kaldı. CHP’li Barış Yarkadaş, Engin Özkoç, Lale Karabıyık, Hüseyin Çamak, Sibel Özdemir, Musa Çam, Hayati Tekin ve Kadim Durmaz, AK Parti ve MHP’li diğer milletvekilleriyle birlikte ‘kabul’ oyu vermişti.

'YARARLI MADDELER İÇİN 'KABUL' OYU VERDİK'

Eleştirilerin ardından "kabul" oyu veren vekillerden bazıları açıklamalarda bulundular. Kamu yararı olan maddelerin de geçebilmesi için bu torba yasaya ‘kabul oyu vermek zorunda kaldıklarını’ belirten Engin Özkoç, Diken'e yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Bizim baştan beri karşı çıktığımız torba yasa bu. Torba yasalarda beş tane iyi bir şey koyuyorlar, bir tane kötü bir şey koyuyorlar. Bu, Genel Kurul’a geldiği zaman, biz ona göre karar alıyoruz. Bazen o beş iyi şeyi reddetmemiz mümkün olmuyor. Çünkü toplumun yararına oluyor. Ama kayıtlara şerh düşüyoruz, 'Yanlış' diye. Örneğin, bir maddeye karşı çıkıyoruz, yanlıştır ama yararlı olan diğer maddeler için 'Evet' veriyoruz.

Bir de oradaki kurulda bütün arkadaşlarımızı çıkartıyoruz. O maddeye arkadaşlarımızın tamamının oy vermesini bilerek engelliyoruz. Bizim orada sadece sekiz milletvekilimiz olması, 'Biz bu karara tepki gösteriyoruz' demek. Şimdi o torba yasaya baktığımız zaman genel başkanımızın (Kemal Kılıçdaroğlu) emeklilere bayramlarda iki maaş ikramiye verilmesi talebi de var. Örneğin, o bizim istediğimiz yasa. Yaşlıların maaşlarının yükseltilmesini istediğimiz yasa var. Milyonlarca kişiye istedik biz bunları." 

'CHP'Lİ HİÇBİR VEKİL 'EVET' OYU VERMEDİ'

Barış Yarkadaş da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda, "CHP’li hiçbir milletvekili imar affına EVET oyu VERMEMİŞ; aksine bu yasaya karşı çıkmıştır. Biz mecliste yasaya defalarca itiraz ettik ve şerh düştük. Meclis tutanaklarında hepsi var. AKP imar affını TORBA YASANIN içine attı. Torbada, öğrencilere af, emeklilere ikramiye, yaşlılık maaşının artması, matrah düzenlemeleri vs vardı. CHP torbadaki 23 maddeye evet dedi. İmar affına ise itiraz etti. CHP’li vekiller, mecliste imar affına itiraz eden çok sayıda konuşma yaptı. Musa Çam, Engin Özkoç ve Gülay Yedekçi bu isimlerden birkaçı. O gece CHP ADINA konuşan Serdal Kuyucuoğlu, 'Bu bir rüşvettir, cinayettir' dedi" ifadelerini kullandı.

AK PARTİLİ İYİMAYA: İMAR AFFINI HER ŞARTTA YASAKLAYAN BİR ANAYASA ZORUNLUDUR

Eski TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya da "kabul" oyu verdiği imar affıyla ilgili Sözcü'ye verdiği demeçte, "Anayasa'ya bir rezerv koymazsanız sürekli af çıkar. Bazı konularda Anayasa'da rezervler var. Örneğin partilerin kapatılmasını şarta bağlayan düzenleme yapıldı. Bu olay, hukuku, Anayasa’yı sarstı, siyaseti sarstı. O dönemde biz affı savunuyorduk. Şimdi herkes bundan ders çıkarmalı. Parti ekseninden bakmıyorum, ülke ekseninden bakıyorum. Bir düzenlemeyi benim parti menfaatime uyuyor diye yapmak yerine geniş perspektifle ülke menfaatiyle düşünmek lazım. İmar affını her şartta yasaklayan bir anayasa zorunludur" dedi.

Ne olmuştu?

AK Parti’nin Meclis'e sunduğu, imar affı teklifi, 11 Mayıs 2018’de 217 "kabul" ve beş "ret" oyu ile geçmişti. "Ret" oylarını HDP’li vekiller Sibel Yiğitalp, Garo Paylan, Ertuğrul Kürkçü, Mehmet Ali Aslan ve Aycan İrmez vermişti. Son olarak depremden sonra Maraş'ta İBB Başkanıı Ekrem İmamoğlu'na "İngiliz uşağı" demesiyle gündem olan dönemin AK Parti Milletvekili Nursel Reyhanlıoğlu da "kabul" oyu vermişti. (HABER MERKEZİ)