İmamoğlu'ndan sel açıklaması: 1808 ihbar geldi, kayıp 2 çocuk bulundu

İBB Başkanı İmamoğlu, İstanbul'u vuran selle ilgili AKOM'da açıklama yaptı: Şu ana kadar 1808 ihbar yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'da akşam saatlerinde etkisini artıran sağanak özellikle Arnavutköy, Başakşehir ve Çatalca'yı vurdu. Caddeler göle döndü, metro istasyonlarını, ev ve işyerlerini su bastı. 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu Afet Koordinasyon Merkezi'nde (AKOM) sel felaketine ilişkin açıklama yaptı. 

Kendilerine şu ana kadar 1808 ihbar yapıldığını ifade eden İmamoğlu, iki çocuğun kaybolduğu ihbarını aldıklarını ancak çocukların bulunduğunu söyledi.

 

- Ani sağanak yağış süreci İstanbul sınırlarına geldi ve başta Arnavutköy olmak üzere Başakşehir ve Eyüpsultan sınırlarında etkili bir şekilde, kentin kuzeye dönük bölümünde kendini gösterdi. Ortalaması 130 kiloya ulaşan bir yağış düştü yaklaşık 2,5-3 saat içerisinde. 18.30 itibarıyla etkisini göstermeye başlayan yağış, 21.30’dan sonra da hafiflemeye başladı.

- 2 bin 137 personelimiz, bin 161 aracımız ve iş makinamız, başta itfaiye, İSKİ, Yol Bakım olmak üzere etkin bir şekilde sahada. İhbarları değerlendirip, müdahale içerisindedirler.

- Öncelikle şunu söyleyeyim: Anlık yağış yoğunluğu esnasında, bir kısım ana arterlerde ve köprü geçişlerinde göllenmeler olsa da hızlı bir şekilde suyun tahliyesi gerçekleşti. Şu anda kapalı olan yolumuz ve herhangi bir alt geçidimiz yoktur. Bu manada, yine tabii yağışın birikintisiyle geçmiş dönemlerde, özellikle Ayamama'da yoğunlaşan ve farklı görüntülerle karşılaştığımız ortamlar oluşmamıştır. Ayamama, çok yüksek oranda kabarmış olsa da bu yoğun yağışa rağmen, Ayamama'nın doğal akışı, süreci karşılayabilmiştir. Bu da önemli ve sevindirici.”

- Şu ana kadar sahada bin 808 ihbar gerçekleşti. Bu bin 808 ihbarın tümü değerlendirilip, sahada irtibatta olan personelimiz yönlendirilmektedir. Bazı önemli noktalarda göllenmeler ve su baskınları yaşandı. Bunların görüntüleri de kamuoyu tarafından, yayın kuruluşları vasıtasıyla görülmekte. Bunlardan en önemlilerinden bir tanesi, metro istasyonlarımızdan olan Kayaşehir İstasyonumuz. Burada göllenme ve sel sularının akışı gerçekleşti. Ancak, etkili yağmur görüntüsü olduğu an itibariyle, burada metro durağı iptal edilmiş ve sadece geçişlerin sağlandığı biçimde metro seferlerimiz devam etmiştir. Kayaşehir istasyonu kapalıdır. Şu anda arkadaşlarımız orada müdahalelerine devam ediyor.

- Yine Başakşehir'den görüntülerin yansıdığı Millet Kütüphanesi’ndeki su baskınına da itfaiye ekiplerimiz hızlıca ulaşmış ve mahsur kalan 10 vatandaşımızı oradan çıkartmışlardır. Müdahale devam etmektedir. Yine bize ulaşan, Çam Sakura Hastanesi’ndeki bir miktar su baskınıyla ilgili de ekiplerimiz oraya müdahale noktasındadır. 

- Tabii şu bir gerçek: Yağış, bazı noktalarda 150 kiloyu bulmuştur. Bu, gerçekten ciddi bir yağış rakamıdır. Bunun şu anda büyük oranda havzalar bölümüne düştüğü de bir gerçek, başta Sazlıdere olmak üzere, Alibey Barajımız olsun, yine özellikle Terkos bölgesinde de yağışın gerçekleştiği. Bu anlamda beklenmedik ve anlık yağışın barajlara pozitif etkisini de belirtmek isterim. Şunu söyleyeyim: Tabii iklim değişikliğinin yoğun etkisinin, dünyamızda artık yağışların bu şekilde kendini göstermesi, geçtiğimiz dört yıl içerisinde sel ve su baskınlarına yaptığımız büyük yatırımların… Bu anlamda yatırımlarımız, güncel değerleriyle 13 milyarı aşmış bir durumdadır.

- Eyüpsultan, Başakşehir, Arnavutköy, hatta bir bölüm Sarıyer, bir kısım Büyükçekmece, Çatalca ve Silivri’yi de sayabiliriz; bu bölgede olan bu yağışların şu anda hızlıca kendini toparlayabilmesi altyapı olarak ve belli yapılara da hızlıca müdahale etmemiz, gerçekten İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri ve kadromuz açısından da sevindirici bir çalışmadır.

- Çok ciddiye aldığımız ve bizi de biraz tedirgin eden iki çocuğun kayıp olması ihbarını da Başakşehir'den almıştık. Ama hemen onların bulunmuş olması sevindiricidir. Dolayısıyla, şu an itibariyle, Allah korusun ki, bir can kaybı ihbarıyla karşılaşmadık. (Valilik gece saatlerinde 2 can kaybı yaşandığını duyurdu.)

- Arkadaşlarımın burada bana verdiği bilgiler doğrultusunda şunu da söylemem gerekir: Yarın öğlene kadar, çok parçalı yağış geçişleri mümkün. Ama şu anda yaşadığımız bu etkideki bir yağış da beklenmemektedir. (HABER MERKEZİ)