İl başkanları Erdoğan'ın Diyarbakır ziyaretini değerlendirdi: Erimeyi durduramayacak

Muhalefet partilerinin Diyarbakır il başkanları, Erdoğan’ın ziyaretini yorumladı: "Diyarbakır’da aldığı oy daha önce yüzde 30-32 bandındaydı, bugün yüzde 13’lerde, daha da düşecek.”

Google Haberlere Abone ol

Fırat Topal 

DİYARBAKIR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır ziyaretini, kentteki siyasi parti temsilcileri değerlendirdi. Temsilciler, Erdoğan'ın İstasyon Meydanı’ndaki toplu açılış, miting ve ziyaretlerinin kentte karşılık bulmadığını belirterek "Kürtleri yok sayan bu tutum sandığa yansıyacak" dediler.

'GELİŞİ GİBİ KONUŞMASI DA HALKTA KARŞILIK BULMADI'

Gelecek Partisi Diyarbakır İl Başkanı Aydın Altaç, Erdoğan’ın gelişinden Kürtlerin bir beklentisinin olmadığını ifade ederek "Kürt sorununu görmezden gelen açıklamalarının" sandığa yansıyacağını belirtti. Altaç, “Bu ülkede, bölgede insanlar ölüyor. Bunun sebebi ise Kürt sorunudur. Kürt sorunu anayasal zeminde çözülmeli. Hükümetin Kürt sorununu görmezden gelmesi sonucu, Erdoğan’ın kente gelişi gibi konuşması da halkta karşılık bulmadı. Miting alanındaki insanların tepkisiz kalmasından anlaşılıyor” dedi.

Erdoğan’ın konuşmasında Kürtleri terörize ettiğini belirten Altaç, “Bu da Erdoğan’ın Kürtlerle bağının kalmadığının göstergesidir” dedi. Altaç şöyle devam etti:

“Valilik, kaymakamlık, emniyet, kamu görevlileri seferber edildi. Valiliğin görevi halka mesaj atıp mitinge mi çağırmak? Tamamen protokol ziyareti oldu. Vatandaş ile hiçbir bağı olmayan bir ziyaret oldu. Yaptığı açıklamaları kayda değer görmüyoruz. Kürt çocuklarını terörize eden konuşmasından sonra Erdoğan’ın Kürtler ile bağını tamamen kopardığını gördük. Kendi vatandaşları arasından ikilik yaratan, ayrım yapan, kendi vatandaşlarını terörist olarak gören bir yaklaşım göstermiştir. İnanıyorum ki Kürtler bunun cevabını sandıkta en iyi şekilde verecektir.”

HDP: KÜRT SEÇMENİ TEHDİTLE, MANİPÜLASYONLA TESLİM OLMAZ

HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zeyyat Ceylan, AK Parti-MHP iktidarının Kürtlerden bir beklentisi olmadığını ifade etti ve iktidarın güncel politikasının Kürtleri tehdit üzerinden ilerlediğini vurguladı. Ceylan şöyle konuştu:

“AKP-MHP iktidarı Kürt seçmenden umudunu kesince kriminalize ederek seçmeni etkilemeye çalışmaktadır. Kürt seçmeni ne tehditlerle ne de manipülasyona teslim olacak bir seçmen değildir. İktidarın bu yaklaşımı sonuç almayacak. Mitingdeki kitle zaten Diyarbakır kitlesi değildi, gelen kitle de taşıma kitleydi. Diyarbakır halkı evinden çıkmayarak, mitinge gelmeyerek AKP’ye karşı tavrını belirtmişti. Son 20 yılda AKP’nin geldiği noktaya karşı halkımızın verdiği cevaptır. Bu cevabı istedikleri kadar görmezden gelsinler, Kürtler ve Diyarbakır halkı mitinge tepki gösterdi. Olası seçimde halkımız AKP-MHP İktidarına gereken cevabı verecektir.” 

ATİK: KÜRT BU VAATLERE PRİM VERMEZ

CHP Diyarbakır İl Başkanı Abdullah Atik, iktidarın artık halka verecek bir şeyinin kalmadığını söyleyerek, "bütün zorlamalara rağmen iktidarın istediği mitingi gerçekleştiremediğini" belirtti. Atik, “Kamu kurumlarındaki personellerden öğrencilere kadar otobüslerle il dışından çok sayıda insan getirdiler. Trabzon’dan gelen dahi vardı. Cumhurbaşkanının konuşması kısa sürdü, çünkü memnun olmadı. Bu kadar zorlamaya, baskıya rağmen insanlar mitinge gitmedi” dedi ve şu değerlendirmeyi yaptı:

“Çiftçiden esnafa kadar herkesin beklentisi vardı. Mazota, elektriğe indirim bekledi yatağına aç giden insan. Umut beklerken hiçbir şeye değinmedi. Halkın gündeminde olan bir konuşma olmadı. Kürt halkı bu vaatlere prim vermez. Sandıklar açıldığında AKP hüsrana uğrayacak.”

ÜLSEN: BU GELİŞ AKP OYLARININ ERİMESİNE ENGEL OMAYACAK

DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkanı Cihan Ülsen, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oylardaki erimeyi durdurmak için kente geldiğini vurguladı. Ülsen şöyle konuştu:

“Geliş amacı aslında bölgede ve kentte AKP oyları eriyor, bu erimeyi önlemek amacıyla gerçekleşen bir ziyaretti. Fakat erimeyi önleyecek hiçbir söylemde bulunmadı. Yine HDP ve Demirtaş üzerinden Kürtleri yok sayan, düşmanlaştıran bir konuşma yaptı. Diyarbakır’da bu söylemin de bir karşılığı yok. Açılışını yaptığı yerler daha önce de açılışını yaptığı yerlerdi. Hizmet olarak da söylem olarak da icraat olarak da yeni bir şey yok. Bu geliş AKP oylarının erimesine engel olmayacak, bu erimeyi daha da hızlandıracak. AKP bu kentte ikinci parti olma şansını kaybedecek. Diyarbakır’da aldığı oy daha önce yüzde 30-32 bandındaydı, bugün yüzde 13’lerde, daha da düşeceğini düşünüyorum.”