İklim aktivisti Greta Thunberg İsveç'te mahkemeye çıkacak

İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, haziran ayında Malmö'deki bir limanda gerçekleştirilen protestoyla bağlantılı olarak 'polise itaatsizlik' suçlamasıyla yargılanacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İklim aktivisti Greta Thunberg, haziran ayında İsveç'teki bir eylemde 'polise itaatsizlik' yaptığı iddiasıyla 24 Temmuz’da hakim karşısına çıkacak. Thunberg, mahkemede atılı suçtan suçlu bulunursa 6 aya kadar hapis veya para cezası alacak.

20 yaşındaki Greta Thunberg, Ta Tillbaka Framtiden (Geleceği Geri Al) adlı bir grup genç eylemciyle birlikte Malmö kentindeki bir limanda petrol tankerlerini engellemişti. Bazı eylemciler tankerlerin üstüne çıkmış, kolluk kuvvetleri eylemcilerden yolu açmalarını talep ettiklerini fakat bu taleplerinin yerine getirilmediğini söylemişti.

'GERÇEK SUÇLULAR LİMANIN İÇİNDE TİCARETE DEVAM EDİYOR'

Thunberg, geçen ay bu eyleme katılırken Instagram sayfasında bir paylaşım yaparak, “İklim krizi halihazırda pek çok kişi için ölüm kalım meselesi. Buna seyirci kalmayacağız ve fosil yakıt altyapısını fiziksel olarak durduracağız" ifadelerini kullanmıştı. İsveç Başsavcılığı ise 6 Temmuz'da yaptığı duyuruda, “Savcılık 19 Haziran’da bir iklim eylemine katılarak Malmö’de trafiğe engel olan genç bir kadına suçlama yöneltti. Söz konusu kadın, olay yerinden uzaklaşması yönündeki polis emirlerine itaat etmedi” dedi.

Mahkemede Thunberg’le birlikte üç iklim eylemcisi daha yargılanacak. Bu kişilerden biri olan 20 yaşındaki Irma Kjellström, olay yerinden ayrılmayı reddettiklerinde polis tarafından taşınarak uzaklaştırıldıklarını söyledi. Kjellström, yaşananları şöyle anlattı: “Masum insanları öldüren fosil yakıtları engellemek için limana gitmiştik. Gerçek suçlular o limanın içinde ticarete devam ediyor. Fosil yakıt sektörü geleceğimizi bizden çalarken seyirci kalamayız.”

Mahkemenin sonucuna dair endişeleri olup olmadığına ilişkin de konuşan iklim aktivisti Kjellström, “Esas endişem fosil yakıt sektörünün dünyaya vermekte olduğu korkunç zarara dair. Gezegenimizi tehdit ederlerken öylece oturamam" açıklamasında bulundu.

DÜNYA, SANAYİ DEVRİMİNDEN BU YANA 1,1 DERECE ISINDI

Fosil yakıtların yakılması gibi faaliyetlerden kaynaklanan sera gazları Dünya’nın atmosferini ısıtıyor. 200 yıl önceki sanayi devriminden bu yana dünya yaklaşık 1,1 derece ısındı. Bunun vereceği zarara dikkat çekmek isteyen iklim eylemcileri fosil yakıt sektörünü hedef alıyor.

İngiltere’de de son dönemde Just Stop Oil adlı örgüt çok sayıda üst düzey spor karşılaşmasında eylem gerçekleştirdi. Petrol ve gaz endüstrisi temsilcileriyse küresel talep nedeniyle üretime devam ettiklerini söylüyor. BBC News’e konuşan Shell’in yöneticisi Wael Sawan, petrol ve gaz üretimini azaltmanın 'tehlikeli ve sorumsuzca olacağını' söyledi.

BBC’ye konuşan Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol ise “Hükümetler iklim vaatleri konusunda ciddilerse fosil yakıtlara hiçbir yeni yatırım yapılmamalı” ifadelerini kullandı. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de “Yeni petrol ve gaz üretimi yatırımları ekonomik ve ahlaki açıdan çılgınlık” dedi.

Bu hafta Pazartesi günü (3 Temmuz) tüm zamanların en sıcak gün rekoru kırılmış, Salı günü ise rekor tekrar kırılmıştı. Bundan önceki rekor 2016 yılına aitti. (BBC Türkçe)