İkinci kez elektriği kesilen Moda Sahnesi, 'ışıldakla' oyun sahneledi

Fahiş zamları protesto edip faturasını ödemeyen Moda Sahnesi'nin elektriği ikinci defa kesildi. Tiyatroda bu akşam Taner Barlas ve Ekin Aksu’nun 'Öteki' oyunu ışıldaklar kullanılarak sahnelendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Yeni yılla birlikte yapılan fahiş zamların ardından elektrik faturaları 7 bin liradan 20 bin liralara çıkan Moda Sahnesi'nin elektriği ikinci defa kesildi. Zamları protesto edip faturaları ödemeyen tiyatro, bu akşam 'ışıldak'ların yardımıyla izleyicisiyle buluştu.  

Taner Barlas ve Ekin Aksu’nun oynadığı 'Öteki' için izleyicilerine "Işıldakları, fenerleri ile birlikte oyuna davet ediyoruz… Akşam karanlığı birlikte karşılayalım" çağrısında bulunan Moda Sahnesi, oyunu 'sınırlı ışıklandırma' ile sahneye koydu. 

Moda Sahnesi Sanat Yönetmeni Kemal Aydoğan, oyun öncesi yaptığı konuşmada sorunun giderilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yerel yönetimlere çağrı yaptı. ANKA'nın aktardığına göre Aydoğan’ın açıklaması şöyle:

7 BİN LİRADAN 20 BİN LİRAYA: Ocak ayı faturası 20 bin lira geldiği için ödemeyeceğimizi söylemiştik. Çünkü aralık ayı 7 bin liraydı. 'Ödemiyoruz' diye de bir karar almıştık. 10 Mart’ta kesildi ama o arada şubat faturası gelmişti. O da 19 bin liraydı. 'Onu da ödemiyoruz' demiştik. Onun da kesilme günü bugündü. Bir sonraki 21 bin lira, mart ayı. O da herhalde nisan sonu gibi gerçekleşir. Temelde bu zamları kabul etmiyoruz, kabul edilecek bir zam değil. Yani 7 bin liradan 20 bin liraya çıkan elektrik faturası rasyonel bir artış değildir. Bu hepimiz adına böyle. Tiyatrolar adına da böyle.

‘KAMUSAL TİYATRO’ STATÜSÜNE KAVUŞTURULMASI GEREKLİ: Tiyatrolar adına ikinci bir problem daha var. O da kültür sanat politikalarının buna çare bulamayışı. Bu problemin sahibi biz değiliz. Bu problemin sahibi başta Kültür Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kadıköy Belediyesi ve Sabancı Holding. Üstlerine düşen sorumluluğu bir an önce yerine getirmeleri ve bu problemi çözmeleri gerekir. Bu aslında bir tür, önce bütçemizin olmayışıyla başlayan, sonra da irademizle ‘Bunu ödemiyoruz’ dediğimiz ve bunu görünür kılmak adına yaptığımız bir eylem. ‘Kamusal tiyatro’ kavramını herkesin görebileceği bir mesafeye taşımaktı aslında. ‘Özel tiyatrolar, kamusal tiyatrolardır. Faaliyetlerini yürütürken kamusal bütçelerden destek alarak faaliyetlerini yürütmelidir’ diyoruz bir süredir. Sadece bu ödenekli tiyatrolara has değildir. Özel tiyatroların ticarethane olması... Ancak öyle faaliyetimizi yürütebiliyoruz. Bir an önce bu statüden vazgeçilip ‘kamusal tiyatro’ statüsüne kavuşturulması gerekir.

Bunun da mercii Kültür Bakanlığı ve tabii ki yerel yönetimlerdir. Bir an önce buna adım atmalarını da istiyoruz. Faaliyetlerimizi düzenlemelerini istiyoruz. Bu eylemler bunun için aslında yapılıyor. ‘Ödemiyoruz’un altında bunlar var. Bu, parasızlık değil tek başına. Bu gece oynamayı kabul eden ‘Perdeci’ oyuncularına çok teşekkür ediyoruz. Bu koşullarda oynamayı kabul ettiler. Kendi oyun koşullarında değiller. Dezavantajlı da bir durum. Sizler de bu koşullarda geldiniz. Neyse ki hava sıcaklığı fena değil. 10 Mart’ta gelseydiniz çok daha zor koşullar vardı. Bugün montlarla idare edebiliriz. Desteğiniz ve dayanışmanız için hepinize çok teşekkür ederiz. Umarım kısa sürede çözülür.”

'MÜCADELEYE, SAHNEDE OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ'

Oyunda rol alan Ekin Aksu, hislerini şöyle anlattı: “Pandemi sürecinde zaten çok desteksiz ve çok yalnız bırakılarak ilerledik. Hiç sahnelerimizi açamadık, 1,5 yıl boyunca hatta 2 yıla yakın bir süre boyunca. Tabii öyle bir zorluğun üzerine bir de hiçbir destek gelmemesinin ardından tabii bu olaylar bizi çok çok daha hem psikolojik açıdan hem maddi açıdan açıkçası çok zorluyor. Ama yine de bugün ‘Perde’ dedik. Perdelerimizi açtık. Moda Sahnesi yine bizimle gayet güzel bir şekilde, elinden gelen her şeyi yaptı, sağ olsunlar. Biz de memnuniyetle çok isteyerek tabii ki de var olarak burada oyunumuzu oynadık. Bizim de ilk deneyiminiz oldu bu anlamda. Yani çok güzel bir deneyim diyemeyeceğim. Umarım tekrarlanmasın. Bunun güzellemesini yapamayacağım. İlk deneyimimiz oldu ama biz mücadeleye, söylediğimiz sözlere, sahnede var olmaya devam edeceğiz.”