İHOP ve İHO, Avrupa Konseyi zirvesini masaya yatırıyor

İnsan Hakları Ortak Platformu ve İnsan Hakları Okulu, Avrupa Konseyi’nin zirvesi öncesinde Ankara’da “Otoriterleşen Kıta’da Avrupa Konseyi’nin Geleceği” başlıklı toplantı düzenleyecek.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - İnsan Hakları Ortak Platformu ve İnsan Hakları Okulu, Mayıs 2023’te Rekyavik’te düzenlenecek olan ve Avrupa Konseyi’nin geleceğine ilişkin beklentilerin yüksek tutulduğu zirve öncesinde Konseyin geleceğini sivil toplumda tartışmaya davet ediyor. Pınar Ecevitoğlu moderatörlüğünde Prof. Dr. Başak Çalı, Feray Salman ve Dr. Kerem Altıparmak’ın sunumlarının olacağı “Otoriterleşen Kıta’da Avrupa Konseyi’nin Geleceği” başlıklı toplantı 18 Aralık 2022 Çarşamba günü saat 18.30’da Mülkiyeliler Birliği’nde yapılacak.

‘ZİRVEYİ BEKLEYEN ÇOK CİDDİ YAPISAL SORUNLAR VAR’

Rusya’nın Konsey’den çıkmasının ardından AİHM önünde aleyhine en çok başvuru yapılan ülke konumunda olan Türkiye’de bu tartışmanın yapılmasının önemine dikkat çekilen çağrı metninde şu ifadelere yer verildi:

“Avrupa Konseyi yetmiş yılı aşkın tarihinin dördüncü zirvesine hazırlanıyor. 2023’ün Mayıs ayında Rekyavik’te yapılacak bu zirveden beklentiler yüksek. İnsan hakları, demokrasi ve hukuk devletinden oluşan üç sac ayağı üzerine kurulan örgüt, 30 yıl önce tüm Avrupa’da bu değerlerde ortaklaşıldığı algısıyla altın çağını yaşarken çok kısa bir süre sonra otoriterleşmenin tüm dünyada olduğu gibi Avrupa’da yükselmesi ile yeni ve içinden çıkılması güç bir krize girmiş durumda. Dünyanın en etkili insan hakları mekanizması olduğu varsayılan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının bile uygulanmadığı ve sorgulandığı bu süreçte zirveyi bekleyen çok ciddi yapısal sorunlar var. Bu sorunların sivil toplum bileşenleri ile tartışılması, çözümü gereken hususların ve çözüm önerilerinin çoğulcu bir katılımla saptanması bu krizi aşmanın olmazsa olmaz şartlarından. AİHM önünde aleyhine en çok başvuru yapılan ve Avrupa’daki insan hakları krizinin önemli aktörlerinden Türkiye’de sivil toplumun Avrupa Konseyi’nin yenilenme arayışından beklentileri bu açıdan ayrı bir önem taşıyor. İnsan Hakları Okulu ve İnsan Hakları Ortak Platformu, konunun uzmanlarının katılımıyla bu önemli gelişmeyi sivil toplumun tartışmasına açmayı planlıyor.”

https://www.insanhaklariokulu.org/otoriterlesen-kitada-avrupa-konseyinin-gelecegi/ 

Etiketler İHOP İHO