İHD'den BM'ye mektup: 'İnsanlığın barışa ihtiyacı var'

Savaşların durdurulması talebiyle birçok kentte BM'ye mektup gönderen İHD, "Dünyada barışın sesinin yükselmesi gerekmekte. Buna tüm insanlık olarak çok ihtiyacımız var" diye kaydetti. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İHD (İnsan Hakları Derneği) Ankara Şubesi, dernek binasında açıklama yaparak, gönderilecek mektubun içeriğini paylaştı. İHD Ankara Şubesi Eşbaşkanı Ömer Faruk Yazmacı, mektuba işaret ederek, dünyanın birçok yerinde çatışmaların yaşandığını belirtti.

Yazmacı, "Birleşmiş Milletler, savaş ve barışa yönelik tehditleri önlemek ve ülkeler arasındaki dostane ilişkileri oluşturmak üzere kurulmuş bir örgüttür. Dünya kamuoyu tarafından bu böyle bilinmektedir. Savaş ve çatışmalı ortamların yoğun yaşandığı bugünlerde maalesef ki Birleşmiş Milletlerin, barışa yönelik çabalarının yetersiz olduğunu görmekteyiz. Özellikle Ortadoğu bölgesi maalesef ki savaş ve çatışmalı ortamların çok yoğun yaşandığı bir coğrafya. Bu nedenle bu coğrafyada yaşayan halklar olarak hepimizin çok büyük acıları, kayıpları var. Son günlerde İsrail ile Hamas arasında yaşanan savaşın son derece tehlikeli boyutlara ulaştığı ve büyük insanlık suçlarının işlendiği tüm dünya kamuoyu tarafından bilinmektedir” dedi. 

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, savaşlarda sivillerin katledildiğine dikkati çeken Yazmacı, "Ukrayna’da, Rojava’da, Filistin’de, İsrail’de sivil halklar büyük zarar görmektedirler. Maalesef ki Birleşmiş Milletleri, bu savaş ve çatışmalı ortamlara karşı müdahalede eksik kaldığını düşünmekteyiz. Savaş ve çatışmaların devam ettiği coğrafyalarda, ırkçı milliyetçiliğin giderek yükselmesi insanlık açısından büyük bir tehlike yaratmaktadır. Bu nedenle barışçıl bir müdahalenin önemi daha da artmaktadır” dedi.

Dünyada barışın sesinin yükseltilmesi gerektiğini ifade eden Yazmacı, şöyle devam etti: "Dünyada barışın sesinin yükselmesi gerekmekte. Buna tüm insanlık olarak çok ihtiyacımız var. Bütün sorunların barışçıl bir çözümü vardır. Bu nedenle de Birleşmiş Milletleri şu anda İsrail ve Filistin arasında yaşanmakta olan savaş ve çatışmalı ortama karşı acilen müdahale etmeye çağırıyoruz. Ayrıca Birleşmiş Milletlerin tüm coğrafyalarda yaşanan savaş ve çatışmalı ortamlara karşı eşit bir şekilde yaklaşım göstermesini ve yaşanan tüm savaş ve çatışmalı ortamlara karşı barış sesini yükseltmesi gerektiğini düşünüyoruz. Barış sesini ve talebini yükseltin.”

İHD'liler daha sonra Kızılay’da bulunan Yenişehir Postanesi'nde mektupları gönderdi.

BİRÇOK KENTTE MEKTUP GÖNDERİLDİ

İHD İzmir Şubesi, dernek binasında basın toplantısı düzenledi. Açıklamayı İHD İzmir Şubesi Eşbaşkanı Ali Aydın okudu. Daha sonra İHD üyeleri, Konak’ta bulunan postaneden BM’ye mektup gönderdi. 

İHD Urfa Şubesi, BM'ye mektup göndermeden önce şube binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan İHD Riha Şube Yöneticisi Mustafa Vefa, Ortadoğu’da süren savaş ve şiddetli çatışma durumlarından dolayı BM’ye çağrı yapma kararı aldıklarını ifade etti. Vefa, toplantıda BM’ye yazdıkları mektubu okudu. Toplantı ardından hazırlanan mektuplar PTT Yenişehir Şubesi aracılığıyla gönderildi.  

Adana'da mektuplar, Cemalpaşa Postanesi'nden gönderildi. Öncesinden yapılan açıklamaya çok sayıda insan hakları savunucusu ve HEDEP, HDP, KESK ve Halkevi üyeleri katıldı. 

İHD Mersin Şubesi, dernek binasında açıklama yaptıktan sonra Akdeniz Merkez PTT Şubesi'nde BM’ye mektup gönderdi.

İHD, Şırnak'ın Cizre ilçesinde bulunan PTT binası önünde kısa bir açıklama yaptıktan sonra mektupları gönderdi. Batman'da da İHD'liler bir araya gelerek, aynı mektupları PTT'den gönderdi. (HABER MERKEZİ)