İHD Van Şubesi, son dört ayda yaşanan hak ihlallerine yönelik raporunu paylaştı

İnsan Hakları Derneği Van Şubesi, farklı tarihlerde yapılan toplantı, yürüyüş ve basın açıklamalarında yaşanan hak ihlallerine ilişkin hazırlamış oldukları raporu paylaştı.

Google Haberlere Abone ol

VAN - İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi eylül, ekim, kasım ve aralık aylarında, Van’da sosyal, siyasal ve hukuksal konularla ilgili olarak yapılan toplantı, yürüyüş ve basın açıklamaları ile ilgili ‘hak ihlalleri raporu’nu paylaştı.

İHD Van Şubesi’nin gözlemcileri tarafından yapılan tespitlerle oluşturulduğu belirtilen raporu, İHD Van Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Heval Sinan Aras okudu.

RAPORLANAN OLAYLAR

İHD’nin hazırlamış olduğu hak ihlalleri raporunda; 16 Eylül 2023 tarihinde TJA ve bileşenlerinin Hz. Ömer Camii önünde yapmak istediği Mahse Amini’nin idamı ile ilgili olan basın açıklamasının ve 2 Ekim 2023 tarihinde Star Kadın Derneği öncülüğünde Cumhuriyet Caddesi’nde, iki uzman çavuşun kadın tacizi iddiaları ile ilgili olarak yapılması istenen basın açıklaması kolluk kuvvetleri tarafından engellendiğine yer verdi.

Raporda ayrıca, “18 Kasım 2023 tarihinde Sanat Sokağı'nda İmralı Cezaevi ile ilgili olarak uygulanan tecrit politikalarını protesto için düzenlenen Gemlik yürüyüşü eylemi kolluk kuvvetleri tarafından zor kullanılarak dağıtılmış ve 15 kişi gözaltına alınmıştır” denildi.

Raporda; 18 Kasım 2023 tarihinde Musa Anter Parkı yanında Eğitim-İş sendikası tarafından yapılan eylem ve konser hiçbir engellemeye maruz kalmadığı belirtilirken, yine aynı tarihte HÜDAPAR öncülüğünde yapılan meşaleli yürüyüşe izin verildiği ve bu eylem esnasında bir ticari işletmeye saldırıda bulunulduğu bilgisine de yer verildi.

20 Kasım tarihinde TUHAYDER öncülüğünde yapılmak istenen, cezaevinde bulunan kadınlara mektup gönderme etkinliğinin ve basın açıklamasının kolluk kuvvetleri tarafından engellendiği ve 7 Aralık 2013 tarihinde MEBYADER öncülüğünde yapılmak istenen basın açıklamasının da kolluk kuvvetleri tarafından engellendiği konuları da raporda yer aldı.

YAPILAN EYLEMLERDEKİ HAK İHLALLERİ, GÖZLEM VE TESPİTLER

- İHD’nin raporunda; uluslararası ve ulusal mevzuat, AİHM kararları ve yasal içtihatlar dikkate alındığında ortaya çıkan ihlaller ve tespitler şöyle açıklandı:

- Tüm eylemler bir kapsamda değerlendirildiğinde, idari makamlar eşitlik ilkesine uymayarak ayrımcılığa uğramama hakkını ihlal etmişlerdir.

- İdari makamlarca hukuksal olmayan kararlar neticesinde uygulanan yasaklarla ifade özgürlüğü hakkı ihlal edilmiştir.

- Kanuna aykırı olarak yapılan gözaltılar ile kişi güvenliği ve özgürlük hakkı ihlal edilmiştir.

- Yasal düzenlemelere aykırı olarak verilen yasak kararları ve bu kararların uygulanması; görevi kötüye kullanma, kişi hürriyetinden yoksun bırakma ve seyahat hürriyetini engel suçlarının oluşmasına yol açmıştır.