İHD Hatay: Konteyner kentteki çocuk ihmalden öldü

Reyhanlı'da Üzümdalı Konteyner Kent’e bağlı Hilalkent 2 yerleşkesinde 9 yaşındaki çocuk kuyuya düşerek hayatını kaybetti. Konuyla ilgili rapor hazırlayan İHD Hatay, çocuğun ihmalden öldüğünü söyledi.

Hilalkent 2 konteyner kenti.
Google Haberlere Abone ol

HATAY - Hatay’da Reyhanlı yolu üzerinde Suriyeli mültecilerin kaldığı Üzümdalı Konteyner Kent’e bağlı Hilalkent yerleşkesinde dokuz yaşındaki R.T isimli Suriyeli çocuk, iş makinelerinin açtığı yağmur suyu dolu bir kuyuya düşerek yaşamını yitirdi.

24 Şubat tarihinde gerçekleşen olayla ilgili İnsan Hakları Derneği (İHD) Hatay Şubesi’nden oluşan bir ekip, Hilalkent 2 yerleşkesine giderek, olaya dair bir rapor hazırladı ve bu raporu basın açıklamasıyla kamuoyu ile paylaştı.

26 Şubat’ta Hilal Kent 2 Konteyner kentine giden ve konteyner kentin müdürü ile görüşme yapan İHD heyeti, heyetin Hatay Valiliği’den izni olmadığı için bilgi vermedi, sadece olayın Savcılığa intikal ettiğini söyledi.

İHD Hatay raporda, konteyner kentteki çalışmaların tamamlanmadığını belirtti. 

'KONTEYNER KENTİN BİRÇOK YERİNDE ÇÖKME VAR'

Reyhanlı İlçesi yolu üzerinde yer alan Üzümdalı köyü mevkide Hilalkent 1 konteyner kentte 800, Hilalkent 2 konteyner kentte ise 2 bin 700’e yakın konteyner var. Tamamı Suriyeli depremzedelerden oluşan konteyner kentin yüzde 80’i dolu.

İHD raporuna göre, iki ay önce faaliyete geçen konteyner alanında altyapı çalışmaları ve çevre düzenlemesi bitmemesine rağmen mülteciler yerleştirildi.

Hilalkent 2 yaşam alanında genelde mülteci kadın ve çocuklar kalıyor. Konteyner kent içindeki yolların toz ve çamur içinde olduğu belirtilen raporda, birçok yerde de derin çökmelerin olduğuna dikkat çekildi.

UNESCO tarafından finanse edilen prefabrik okulda altyapı sorunları ile öğretmen ve tercüman sorunlarının giderilmediği, çocukların oyun alanlarının yetersiz ve sağlık açısından uygun olmadığı vurguladı. Raporda, Suriyeli mültecilerin kaldığı konteynerlerin diğer konteyner kentlerden çok daha kötü bir durumda olduğuna yer verildi.

'KONTEYNERLER 10 METREKARE'

Standart konteynerler 21 metrekare. Hilalkent konteyner alanında bazı konteynerlerin standarttan daha küçük, tahmini 10 metrekare olduğu, geri kalan kısmın ise derme çatma yapıldığı dikkat çekildi. Raporda; Suriyeli mültecilerin kaldığı konteyner kent şartlarının diğer konteyner kent şartlarından daha kötü olduğu tespit edildi.

Konteyner kentte kalanlarla görüşme yapan İHD heyeti, iş makineleri tarafından açılan çukura yağmur sularının dolduğu, R.T’nin de kuyuda boğularak yaşamını yitirdiğini teyit etti.

'ÖLÜMÜN OLDUĞU YER KONTEYNER ALANI İÇİNDE'

Olay hakkında açılan dosya soruşturma aşamasında. Konteyner kent yönetiminden birkaç kişi gözaltına alındı. Şüphelilerin ifadeleri alındıktan sonra adli kontrolle serbest bırakıldı.

Çocuğun düştüğü yerin proje alanı içerisinde olup olmadığının araştırılacağı, ona göre durum değerlendirmesinin yapılarak İHD’ye bildirileceği aktarıldı. Fakat dava doyasında çocuğun iş makinaları tarafından açılan 2,5-3 metre genişliğinde 98 cm derinliğindeki balçıklı suya düşerek yaşamını yitirdiği, ölümün gerçekleştiği yerin de konteyner kent alanı içinde yer aldığı ifade edildi.

Hatay’ın 6 Şubat depremlerinde en çok can ve mal kaybının yaşandığı bir olduğu, bir yıl geçmesine rağmen gerek yerel halkın gerek mültecilerin barınma sorunun hala çözüm bulmadığına dikkat çekildi.

'HATAY VALİLİĞİ AÇIKLAMA YAPMADI'

Barınma koşullarının bireylerin ihtiyaçlarını kapsayacak şekilde düzenlenmediği takdirde ikincil afetlere ve başka hak ihlallerine yol açacağına dikkat çekilen raporda, şöyle denildi: “Hatay Valiliği’ni ivedilikle başta Hilalkent konteyner yaşam alanları olmak üzere Suriyeli mültecilerin ikamet ettiği konteyner kentlerdeki yaşam koşullarını Avrupa standartlarına uygun bir şekilde dizayn etmek için göreve davet ediyoruz. Ayrıca Hatay Valiliği’ni 9 yaşındaki çocuğun vefat ettiği Hilalkent yerleşkesine inceleme yapmaya davet ediyoruz. Valilik konu ile ilgili sayfasında dahi açıklama yapmadı. Biz İHD Hatay Şube olarak tüm konteyner kentlerdeki hak ihlallerini takip edeceğiz.”

 

 

 

(HABER MERKEZİ)