İHD Diyarbakır Şubesi'ndeki aramaya tepki: İnsan hakları çalışmalarının suçlulaştırılması amaçlanıyor

İnsan hakları savunucuları ve hukukçular, İHD'ye yönelik polis baskınında yaşanan hukuksuzluklara dikkat çekerek, insan hakları çalışmalarının suç gibi gösterilmesinin amaçladığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İnsan Hakları Derneği (İHD), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir şubeleri ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İzmir Temsilciliği, İHD Diyarbakır Şubesi’ne yönelik polis baskını ve Şube Yönetim Kurulu Üyesi Ferhat Berkpınar'ın gözaltına alınmasına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

İHD İzmir Şube binasında düzenlenen toplantıda konuşan TİHV yöneticisi Coşkun Üsterci, Berkpınar hakkında Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında yazılan talimat ve Diyarbakır 4'üncü Sulh Ceza Hakimliği kararı ile gözaltı ve ev, iş yerinde arama kararı verildiğini söyledi.

'İNSAN HAKLARI ÇALIŞMALARININ SUÇLULAŞTIRILMASINI AMAÇLAYAN BİR HUKUK OYUNU'

Kararda Ferhat Berkpınar’ın iş yerinin, İHD Diyarbakır Şube ofisiymiş gibi yazılmasının iyi niyetli olmadığını ve insan hakları çalışmalarının suçlulaştırılmasını amaçlayan bir hukuk oyunu olduğunu söyleyen Üsterci, şöyle devam etti:

“CMK’nın ilgili hükümleri gereği, bir kişi ile ilgili soruşturmada ancak ve ancak üstü, evi, işyeri ve arabası aranabilir. Bunun dışında arama kararı çıkarılması kanunun açık ihlalidir. Gönüllü olarak çalışma yürüttüğü İHD Diyarbakır Şubesi, Ferhat Berkpınar’ın kişisel iş yeri değildir. Nitekim bu karara istinaden, İHD Diyarbakır Şubesi’nin ofisi sabah saatlerinde, şube başkanına haber verilmeden çilingir marifetiyle açtırılmış ve ofiste arama işlemi yapılmıştır.”

'BU YÖNTEMLER BİR DÖNEM SIKÇA UYGULANDI'

Arama işlemi sırasında şube yönetim kurulu üyesi Ferhat Berkpınar’ın odası dışında, şube girişinde bulunan şube çalışanına ait masada da arama yapıldığını ve arama kararının dışına çıkıldığını belirten Üsterci, arama başladıktan sonra şube binasına gelen şube başkanı ve dernek avukatlarının itirazlarının tutanağa yazılmadığını dile getirdi.

Yaşananların kaygı verici olduğunu vurgulayan Üsterci, son olarak şunları söyledi:

“Kurumlarımızın avukatları gerekli itiraz ve şikayetlerde derhal bulunacaklardır. Ancak bütün bu işlemleri yapan kolluk birimleri ile yargı mensuplarına hatırlatmak isteriz ki, bu yöntemler bir dönem Türkiye’de sıkça uygulandı ve bunu uygulayanlar şimdi yargı önünde hesap vermektedirler. Özellikle yargı mensuplarının, siyasal iktidarın yargı yolu ile baskı politikalarına araç olmamalarını ve evrensel insan hakları norm ve ilkelerini hatırlamalarını tavsiye ederiz. Gözaltına alınan arkadaşımız Ferhat Berkpınar’ın bir an önce serbest bırakılmasını ve her türlü hukuki hakkının korunmasını ivedilikle talep ediyoruz.” (DUVAR)