İddia: Ukrayna'nın liman kenti Mariupol'da kolera salgını başladı

Ukrayna'nın ağır saldırıya uğrayan Mariupol kentinde kolera salgını başladığı iddia edildi. Yerel yetkililer, çöken altyapı ve toplanmayan cesetler nedeniyle çeşitli bakteriler türediğini belirtiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarının en ağır etkilerinin görüldüğü kentlerden Mariupol'da kolera salgınının başladığı açıklandı. Yerel yetkililer, haftalarca ağır çatışmaların sürdüğü Azovstal çelik fabrikasının da bulunduğu kentte toplanmayan cesetler nedeniyle havada bakterilerin türediği ve temiz içme su kaynaklarının tükenmek üzere olduğu yönünde açıklamalar yaptı. 

Ukrayna basınına konuşan Mariupol belediye başkan yardımısı Petro Andryuşçenko, Mariupol'da sokaklarda çürüyen ceset ve çöplerin içme suyu kaynaklarını kirlettiği, ilaç eksikliğinin yaşandığı bilgisi vererek kolera salgınının başladığı iddiasında bulundu. 

ABD merkezli Washington Post'un haberine göre, Mariupol belediyesinin Telegram hesabından "Mariupol'daki hemen hemen her bahçede cesetler duruyor. Yüzlerce binanın enkazı altında cesetler çürüyor, bu da havayı zehirliyor" yönünde bilgi aktarıldı. Sağlık tesislerinin yanı sıra altyapının yok olduğu belirtilen kentte, yerel halkın temiz suya erişmek için saatlerce sıra beklediği de belirtildi.

Halk sağlığı uzmanları ise hava sıcaklığının artmasıyla birlikte bakterilerin arttığı ve kent halkının önümüzdeki günlerde de salgınlarla boğuşmak zorunda kalacağı yönünde uyarıda bulundu. Ukraynalı baş hekim Ihor Kuzin de 1 Haziran'dan itibaren ülke genelinde kolera ve diğer olası salgınların takibi yapılmaya başlandığını açıkladı.

Habere göre, Ukrayna askeri istihbarat servisi de Rusya'nın ele geçirdiği bölgede bir kolera salgını olasılığına hazırlandığı yönünde bilgi verdi. Buna göre, Rusya'nın yerel yetkililere kolera salgını araştırmaları için laboratuvarlar ve sağlık tesisleri kurulması için talimat verdiği belirtiliyor.

WHO GEÇEN AY UYARMIŞTI

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) geçen ay yaptığı açıklamada Ukrayna'nın Dnipro kentine kolera aşıları göndereceğini duyurmuştu. WHO'nun acil durum direktörü Dorit Nitzan, bazı bölgelerle ilgili "Sokaklarda bataklıklar oluşmuş, kanalizasyon ve içme suyu birbirine karışmış durumda. Bu çok büyük bir tehlike. Kolera da dahil olmak üzere birçok enfeksiyon oluşabilir" uyarısı yapmıştı. (DIŞ HABERLER)