İddia: Kubad Talabani, Ankara'da Hakan Fidan'la görüştü

IKBY Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani ile beraberindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği heyetinin Ankara'da MİT Başkanı Hakan Fidan ile görüştüğü ileri sürüldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak Kürdistan Yönetimi'nin (IKBY) Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani'nin MİT Başkanı Hakan Fidan ile Ankara’da bir araya geldiği belirtildi. Rûdaw’ın aktardığına göre, Süleymaniye'deki gelişmelerin ardından Talabani ve beraberindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) heyeti Ankara’da Fidan ile görüştü.

KYB’den bir heyet dün Bağdat’ta MİT Başkan Yardımcısı ile bir araya geldi ve görüşmede Türkiye hava sahasının Süleymaniye Uluslararası Havalimanı’nı kullanan uçaklara açılması konusu ele alındı. İddiaya göre, bugün ise Kubad Talabani ve beraberindeki KYB heyeti Ankara’da Hakan Fidan ile görüşerek IKBY'ye döndü. Görüşmede, Fidan'ın Türkiye’nin 'KYB’nin Demokratik Suriye Güçleri (SDG) ve PKK ile ilişkilerinden' rahatsızlığını dile getirdi. Fidan, Ankara-Süleymaniye ilişkilerinin normalleşmesi için bu ilişkilere son verilmesi gerektiğini belirtti.

SÜLEYMANİYE SALDIRISI VE DUHOK'TA DÜŞEN HELİKOPTER

15 Mart'ta Duhok'un Çemankê kasabasına bağlı Berkiyat köyü yakınlarında bir helikopter düşmüş, 3'ü kadın 7 kişi ölmüştü. Daha sonra bu kişilerin Süleymaniye'den Rojava'ya uçmakta olan SDG mensupları olduğu anlaşılmıştı. Helikopterin düşmesinin ardından Dışişleri Bakanlığı, Türkiye hava sahasının 3 Temmuz'a kadar Süleymaniye Uluslararası Havalimanı’ndan yapılan uçuşlara kapatıldığını açıklamıştı. 5 Nisan'da yapılan açıklamada, bu kararın alınmasına 'PKK’nin Süleymaniye’deki faaliyetleri' gerekçe gösterilmişti. 

7 Nisan’da ise Süleymaniye Uluslararası Havalimanı’nın yakınlarında bir hava saldırısı düzenlenmiş ve saldırının hedefinin SDG Genel Komutanı Mazlum Abdi olduğu ileri sürülmüştü. SDG, Abdi'nin hedef alındığına yönelik iddiaları yalanlamış ve “Genel komutanımız görevinin başındadır. Bu tür haberler, Kürdistan Bölgesi'ndeki bazı güçlere karşı siyasi şantaj amacı taşımaktadır” açıklamasında bulunmuştu. Daha sonra ise SDG, Süleymaniye Uluslararası Havalimanı'na yönelik SİHA saldırısı esnasında Abdi'nin Süleymaniye'de olduğunu doğrulamıştı. (DIŞ HABERLER)