İddia: İsrail, inşaat sektörü için daha çok yabancı işçi almaya hazırlanıyor

İsrailli bir yetkili, ülkede 7 Ekim'den sonra yavaşlayan inşaat sektörünü canlandırmak için Çin, Hindistan, Sri Lanka ve Moldova'dan on binlerce işçi almaya hazırlandıklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları devam ederken, İsrail'in aralarında Çin ve Hindistan'ın da olduğu ülkelerden yaklaşık 70 bin yabancı işçi almayı planladığı iddia edildi. İsrail basınına yansıyan haberlere göre, bu planın amacı, saldırıların başladığı 7 Ekim sonrası büyük ölçüde duran inşaat sektörünü yeniden canlandırmak.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, İsrail İnşaat ve Barınma Bakanlığı'ndan Genel Direktör Yehuda Morgenstern, İsrail'in Calcalist ekonomi dergisine yaptığı açıklamada, ülkeye gelecek yabancı inşaat işçilerinin kotasının 50 binden 70 bine yükseltilmesi planının hükümet tarafından gelecek günlerde onaylanacağını söyledi.

'ÜLKELERLE ANLAŞMA YAPILACAK, 20 BİN İŞÇİ GETİRİLECEK'

Söz konusu kota, yaklaşık 80 bin Filistinli inşaat işçisinin 7 Ekim'den sonra İsrail'e girmesinin engellenmesinin ardından, kasım ayında 30 binden 50 bine yükseltilmişti.

İnsan gücü konusunda sektörde bir eksiklik olduğuna işaret eden Morgenstern, "Bu sebepledir ki İsrail'deki bina başına inşaat hızı 2021'de 30, 2014 yılında 27 ay iken şu anda 34 aya yükseldi" ifadelerini kullandı. Morgenstern, ülkelerle yapılacak iki taraflı anlaşmalarla, yaklaşık 20 bin yabancı işçinin daha ülkeye getirileceğini aktardı.

'İŞÇİLER ÇİN, HİNDİSTAN, SRİ LANKA VE MOLDOVA'DAN GELECEK'

İsrailli yetkilinin verdiği bilgilere göre, söz konusu işçilerin Çin, Hindistan, Sri Lanka ve Moldova'dan getirilmesi planlanıyor. Bu işçilerin 10 bininin bu yılın ilk çeyreğinde İsrail'de olması bekleniyor. Morgenstern, 80 bin Filistinli işçi İsrail'e geri gelse de ilave yabancı işçilerin inşaat sektörü için faydalı olacağını savundu.

Morgenstern, bakanlığın, İsrail şehirlerinin dışındaki projeler için ve belediye başkanları ile koordinasyon içinde, yaklaşık 10 bin Filistinlinin altyapı projeleri için ülkeye kabul edilmesi tavsiyesinde bulunduğunu da bildirdi. (DIŞ HABERLER)