İddia: İçişleri, İBB'ye ilişkin 578 sayfalık 'terör' raporunu tamamlayıp savcılığa sundu

Gazeteci Mollaveisoğlu, 'ahmak' davasının ardından İçişleri'nin İBB hakkındaki 'terör' incelemesini tamamladığını, hazırlanan 578 sayfalık dosyayı savcılığa ilettiğini duyurdu, Murat Ongun doğruladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 'YSK üyelerine hakaret'ten aldığı ceza nedeniyle görevden alınması mümkün olmayan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'na bu kez terör davası açılabileceği iddiası, kulislerin en önemli gündemi. İçişleri Bakanı Soylu'nun "Terör davası açılırsa görevden alma yetkim var" sözlerinin ardından tartışma iyiden iyiye alevlenirken, bakanlığın bu konuda somut adım attığı da öne sürüldü.

'İMAMOĞLU KURMAYLARIYLA TOPLANTIDA'

CHP yönetiminin de "İmamoğlu ve İBB'ye terör soruşturması açılacağı" üzerinde durduğu iddialarının ardından Gazeteci Tuncay Mollaveisoğlu, İçişleri Bakanlığı'nın "terör soruşturması"nı tamamladığını söyledi. TELE1 yayınında konuşan Mollaveisoğlu, Bakanlığın incelemenin ardından hazırladığı 578 sayfalık raporu savcılığa teslim ettiğini öne sürdü: “Ekrem İmamoğlu’na yönelik bu siyaset yasağı kararı yetmedi. Sayın Ülgen de ‘Bu yasak kararına bakılarak Ekrem İmamoğlu’nun adaylığı engellenmez' dedi. Saray bunu garantiye almak için ikinci bir operasyon yapıyor ve şu dakikalarda Ekrem İmamoğlu da kurmaylarıyla birlikte bu konuyu konuşuyor. İmamoğlu’na bir terör soruşturması açılıyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İBB’de personel olarak çalışan bazı isimlerin terörle iltisaklı olduklarını söylemişti. Bunu da kimse ciddiye almamıştı. O soruşturma sürdü o günden bugüne ve savcılık o iddianameyi teslim etti. Yaklaşık 500 sayfalık bir iddianame hazırlandı ve savcılık bu iddianameyi teslim etti. Yani İBB'ye kayyım atamaya yönelik bir operasyonun adımlarını izliyoruz şu dakikalarda.”

ONGUN 'TERÖR RAPORU'NU DOĞRULADI

Halk TV yayınına katılan İmamoğlu'nun danışmanı Murat Ongun da İçişleri Bakanlığı'nın hazırladığı raporu savcılığa ilettiği iddiasını doğruladı. Ongun bundan sonra işleyecek sürece ilişkin şunları söyledi: "Bazı haberlerde 'savcı iddianameyi tamamladı' gibi ifadeler var. Hayır bu doğru değil. Şimdi savcılık İçişleri Bakanlığı'nın gönderdiği bu raporu inceleyecek. Ardından da iki durum söz konusu olabilir. Biri, savcılık buradaki iddiaları ciddi görmez ve 'soruşturmaya yer yok' kararı verebilir. İkinci olarak da 'evet burada bazı suç unsurları vardır, şu şu kişiler sorumdur' der ve iddianamesini yazmaya başlar. İddianamesini tamamlar ve ardından da hukuki süreç başlar. Tabii bu ne kadar zaman sürer bilemeyiz. Ama şu anda İBB'ye 'terör' suçlaması zaten geçen yıldan beri var. Ondan önce de vardı. Bu yeni bir şey değil. Ama sadece raporun savcılığa ulaştığını, savcılığın incelemesinin ardından da ya kovuşturmaya yer olmadığı kararı çıkacak vey bir iddianame hazırlanacak ve ardından da yargılama süreci başlayacak. Olay budur. Bugün itibarıyla savcılığa verilmiş bir iddianame yoktur. Sadece İçişleri'nin raporu savcılığa ulaşmıştır."          

SOYLU 'TERÖR SORUŞTURMASI AÇILDIĞI ANDAN İTİBAREN KAYYUM ATAMA YETKİM VAR' DEMİŞTİ 

İçişleri Bakanı Soylu, İmamoğlu'na verilen 'ahmak' cezasının ardından 'kayyım' iddialarını değerlendirirken şunları söylemişti: 

- İçişleri Bakanı'na yetki veriyor. Eğer bir kişi görev suçu dolayısıyla kovuşturmaya tabii tutuluyorsa, İçişleri, görevden alma hakkına sahiptir. Kanunun bunu ikiye ayırmış; bir terör, iki görevden kaynaklanan sebep.

- Örneğin ihaleye fesat karıştırma gibi bir soruşturma ve kovuşturman çerçevesinde burada İçişleri Bakanı yetkili oluyor. Tüm bunların tamamın kamu hakkını korumak için verilmiş yetkidir. İkinci olarak eğer bir teröre karışma durumu varsa mahkeme soruşturmayı açtığı andan itibaren Bakanlık, kayyum atama yetkisine sahiptir.

- Burada bu dava ile ilgili terörle ilgili herhangi bir süreç söz konusu değil, kayyum atanmaz. Görevden alma konusunda ise benim bir yetkim yok. Çünkü burada bir terör veya görevi kötüye kullanma yok. Ancak hakaretten aldığı ceza istinaf ve Yargıtay tarafından onaylanırsa görevden alırım. (HABER MERKEZİ)