İddia: Fransa Nijer’e müdahale için hava sahası arıyor

Cezayir’in, Fransa’nın Nijer’e askeri müdahale için hava sahasını kullanma talebini reddettiği öne sürüldü. Fransa iddiayı yalanladı, Nijer'e saldırı niyetlerinin olmadığını savundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cezayir’in, Fransa’nın Nijer’e askeri müdahale için hava sahasını kullanma talebine olumlu yanıt vermediği belirtildi.

Devlet radyosunun haberine göre, Cezayir’in güç kullanımına her zaman karşı olduğu vurgulanarak, Nijer’deki askeri darbeye ilişkin tavrının açık ve net olduğu kaydedildi.

Cezayir’in ret yanıtıyla karşı karşıya kalan Fransa’nın Fas’a yöneldiği belirtilen haberde, Fas makamlarının Fransa’nın askeri müdahale için hava sahasını Fransız savaş uçaklarını açma kararı aldığı iddia edildi.

FRANSA'DAN YALANLAMA

Bu arada Fransa'nın, Nijer’e askeri müdahale için Cezayir’den hava sahasını açması talebinde bulunduğuna ilişkin iddiaları yalanladığı belirtildi.

Le Figaro'nun Fransız üst düzey bir askeri yetkiliye dayandırdığı habere göre, Fransa, Cezayir devlet radyosunun haberinin aksine Nijer'e olası bir askeri operasyon için Cezayir'den hava sahasını açmasını talep etmedi.

Askeri yetkili, Paris'in Nijer'e saldırmaya niyetli olmadığını ve Cezayir'den askeri uçuş için herhangi bir izin talebinde bulunulmadığını belirtti.

Öte yandan Cezayir Devlet radyosunun iddialarına yönelik AA'nın sorduğu soruları, Fransa Dışişleri Bakanlığı yanıtsız bıraktı.

CEZAYİR MÜDAHALEYE KARŞI

Cezayir, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS) Nijer’e olası bir askeri müdahalesine tepki göstermişti.

ECOWAS ülkelerinin genelkurmay başkanlarının, cuma günü Gana’nın başkenti Akra’da düzenledikleri toplantıda Nijer’e askeri müdahalenin tarihinin belli olduğu duyurulmuştu. ECOWAS, askerlerin emir gelir gelmez müdahaleye hazır olduğunu ilan etmiş ancak bu olası operasyonun hangi tarihte başlayacağı bilgisini paylaşmamıştı.

Öte yandan hazırlıklara rağmen müdahalenin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğine dair netlik olmadığı, ülkelerin bu konuda fikir birliği içinde olmadığı da tartışılıyordu. (HABER MERKEZİ)