İdam cezası bozulan eylemci hapishanede hayatını kaybetti

İran'da idama mahkum edilen daha sonra mahkumiyet kararı bozularak yeniden yargılanacağı açıklanan Cevad Ruhi hayatını kaybetti. Uluslararası Af Örgütü, Ruhi'nin ölümünü 'şüpheli' olarak niteledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran'da Mahsa Jîna Amini'nin ölümünün ardından patlak veren protestolara katıldığı gerekçesiyle idama mahkum edilen daha sonra mahkumiyet kararı bozularak yeniden yargılanacağı açıklanan Cevad Ruhi'nin tutulduğu cezaevinde hayatını kaybettiği bildirildi. Mazenderan eyaletindeki Novşehr Cezaevi'nde tutulan 35 yaşındaki Ruhi, sabah saatlerinde nöbet geçirince hastaneye kaldırıldı ancak doktorların müdahalelerine rağmen kurtarılamadı.

AA'nın aktardığına göre Ruhi'nin cesedinin, ölüm nedeninin belirlenmesi amacıyla toksikolojik incelemeler ve otopsi için adli tıp kurumuna gönderildiği belirtildi. Söz konusu ölümle ilgili soruşturma açıldığını belirten yargı yetkilileri, Ruhi'nin tutulduğu cezaevindeki güvenlik kameralarının kayıtlarının inceleneceğini ve kullandığı ilaçların, notlarının ve kişisel eşyalarının belgeleneceğini söyledi.

'ŞÜPHELİ' ÖLÜMDE İŞKENCE İDDİASI

Ruhi'nin ölümünü 'şüpheli' olarak niteleyen Uluslararası Af Örgütü, mahkeme sürecinde Ruhi'nin adil yargılanma haklarından mahrum bırakıldığını ve tutukluluğu sırasında işkenceye maruz kaldığını iddia etmişti.

Mahkeme, "ülkenin iç güvenliğine karşı büyük çapta suçlar işlemek" "kamu düzenini ve güvenliğini bozmak" "kamu mülkü ve tesislerini tahrip etmek ve ateşe vermek" "vatandaşları güvensizlik yaratmaya ve suç işlemeye teşvik etmek" iddialarıyla yargılanan Ruhi'yi "yeryüzünde bozgunculuk çıkarmak" suçundan idama mahkum etmişti.

Ruhi'nin avukatı Mecid Kaveh, mayıs ayında yaptığı bir açıklamada, isnat edilen suçlar nedeniyle 3 kez idam cezasına çarptırılan müvekkili hakkındaki mahkumiyet kararlarının Yargıtay tarafından iptal edildiğini ve yargılamanın yeniden yapılacağını duyurmuştu. (DIŞ HABERLER)