İbrahim Kahveci: İsrail'e ihracatımız yüzde 33 azaldı bir yalandır

Gazeteci İbrahim Kahveci, Halk TV yayınında, "Ömer Bolat İsrail ile ticaretin soykırım döneminde yüzde 33 azaldığını söylese de rakamlar bize düşüşün yalnızca yüzde 17 olduğunu söylüyor" dedi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile düzenlenen ortak basın toplantısında, İsrail ile ticari ilişkilerin devam etmesiyle ilgili sorulan bir soruya "o iş bitti" yanıtını verdi.

Erdoğan, gazetecinin sorusuna karşı "Yoğun ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz, o iş bitti. Bunu da kısa süre önce Dışişleri Bakanım açıkladı" ifadelerini kullandı.

Türkiye, kamuoyunda İsrail ile ticari ilişkilerin kesilmesi yönündeki çağrıların artması üzerine 54 ürünün İsrail'e ihracatını kısıtlama kararı almıştı.

Halk TV yayınında açıklama yapan Gazeteci İbrahim Kahveci, İsrail ile ticaretin bitmek yerine yükselişe geçtiğini savundu: 

"Ekimde uyanması gereken AK Parti nisanda uyandı. 35 bin Filistinli katledildikten sonra uyandı. 

Sizden de bizden de her şeyi iyi biliyorlar ama paraya ihtiyaçları var. 

İhracat rakamları 8 milyar dolar olurken ithalat rakamları da 3 milyar dolara ulaştı.

İsrail ile, Ocak ve Şubat ayı verilerine göre Ocak ayında 349 milyon dolar, Şubat ayında 422 milyon dolar değerinde ticaret yapılmış.

Soykırım döneminde ithalat yüzde 47, ihracat yüzde 28 azaldı. Azalma kaydedildi ancak Türkiye ile İsrail'in ticaret hacmi 2 milyar 450 milyon dolara ulaştı.

Soykırımın şiddetini artırdığı ve halktan da boykot tepkilerinin yükseldiği Mart ayında ise ticaret 436 milyon dolara çıkıyor.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat İsrail ile ticaretin soykırım döneminde yüzde 33 azaldığını söylese de rakamlar bize düşüşün yalnızca yüzde 17 olduğunu gösteriyor. Yüzde 33 ihracatımız düştü bir yalandır. Zaten bir düşüş trendindeydi ona rağmen toplamda yüzde 17 düşüş var. İsrail'e kısıtlama nisan ayında geldi. O rakamlar, sonuçlarsa henüz elimizde değil."

 

 

 

(HABER MERKEZİ)