Hükümet eleştirisi üzerine görevden alınan Lineker BBC'ye dönüyor

İngiltere'nin göç politikasını eleştirmesinin ardından BBC'deki görevinden alınan eski futbolcu Gary Lineker, spor sunuculuğu görevine geri dönecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere hükümetinin göç politikasını sosyal medya hesabından paylaştığı bir mesajla eleştiren ve bu eleştirisinin ardından BBC'deki görevinden alınan spor sunucusu, yorumcusu ve eski milli futbolcu Gary Lineker, bu hafta görevine geri dönecek.

BBC ve Gary Lineker arasında varılan anlaşma uyarınca Lineker görevine geri dönecek, kurum Lineker gibi haber programlarıyla ilgisi olmayan kadrosuz, serbest kontratlı çalışanlarıyla ilgili sosyal medya kurallarını bağımsız bir çalışmayla gözden geçirecek ve Lineker de bu çalışma yürütülürken 'tweetlerine dikkat edecek.' 

'İLERLEME SAĞLAYABİLMİŞ OLMAKTAN MUTLUYUM'

BBC'nin hafta sonundaki spor programlarının, çalışanların çok önemli bir kısmının Lineker ile dayanışma göstererek yayına çıkmayı reddetmesi nedeniyle ciddi şekilde aksaması sonrası BBC Genel Müdürü Tim Davie, bir açıklama yaptı ve Gary Lineker ile varılan anlaşmanın detaylarını kamuoyu ile paylaştı. 

Lineker de konuyla ilgili açıklamasında, "İlerleme sağlayabilmiş olmaktan mutluyum. Kurallar konusunda bu tür bir çalışma yapılmasını destekliyorum ve yeniden yayına çıkmak için sabırsızlanıyorum" dedi. Sunucu, "Gerçek üstü bir kaç günden sonra bir çıkış yolu bulabildiğimiz için çok mutluyum. Hepinize, özellikle de BBC Spor bölümündeki çalışma arkadaşlarıma, gösterdikleri müthiş dayanışma için teşekkür ediyorum. Futbol bir takım oyunudur ama destekleri inanılmaz güçlüydü" ifadelerini kullandı. 

"Son bir kaç gün ne kadar zor olursa olsun, ülkesinden evinden baskı veya savaş yüzünden kaçmak ve uzak ülkelere sığınmaya çalışmak zorunda kalanların yaşadıklarıyla kıyaslanamaz" diyen Lineker, "Çoğunuzun onların çektiklerini anlıyor olduğunu göstermesi yürekleri ısıtıyor. Biz hala ağırlıkla hoşgörülü, misafirperver ve cömert bir ülkeyiz" açıklamasında bulundu.

Ne olmuştu?

Aynı zamanda eski bir futbolcu olan Lineker, İçişleri Bakanı Suella Braverman'ın ülkeye gelen sığınmacıları engellemeye yönelik yasa taslağıyla ilgili, "Bu, Almanya'nın 1930'lu yıllarda kullandığından farklı bir dil değil ve en savunmasız insanlara yönelik ölçülemeyecek kadar acımasız bir politika fakat ben mi sınırları aşıyorum?" ifadesini kullanmıştı. Lineker, İngiltere'nin büyük Avrupa ülkelerinden daha az mülteci kabul ettiğini de belirterek, "Sesi çıkmayanlar için konuşmaya devam edeceğim" paylaşımını yapmıştı.

Braverman de Lineker'i açıklamalarından dolayı eleştirmiş ancak 'Lieneker'in işten çıkarılmasıyla ilgili kararın BBC'ye ait olduğunu' söylemişti.

Lineker, Muhafazakar Parti milletvekillerinden gelen tepkiler üzerine açıklamalarından dolayı pişman olmadığını ve düşüncesinin arkasında olduğunu da ifade etmişti.

BBC sunucusu ve eski futbolcu Gary Lineker, İngiltere'de Muhafazakar Parti hükümetinin göçmen politikasını eleştirmesinin ardından kurumdaki görevinden uzaklaştırılmıştı. Hükümetin bu hafta açıkladığı 'düzensiz göçü durdurmaya' yönelik yasa taslağını, 1930'ların Almanya'sına benzeterek eleştiren Lineker'in 'Günün Maçı' programı sunuculuğuna son verilmişti. Açıklamada, 'Lineker'in sosyal medya kullanımının kurum kurallarını çiğnediği' belirtilerek, 'Lineker'in sosyal medya kullanımı konusunda anlaşmaya varana kadar Günün Maçı'nı sunamayacağı' ifade edilmişti. Programın yorumcularından Ian Wright da kararın ardından Lineker'le dayanışma için programa çıkmayacağını açıklamıştı. (BBC Türkçe)