HRW: Türkiye'nin sınır görevlileri Suriyelileri öldürüyor

HRW'nin açıklamasında, "Türkiye hükümeti, hukuka aykırı öldürmeler de dahil olmak üzere ilgili ağır insan hakları ihlallerinden sorumlu sınır görevlilerini soruşturmalı" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Türkiye'nin sınır güvenliğinden sorumlu görevlilerin Suriye sınırında ayrım gözetmeksizin Suriyeli sivillere ateş açtığını, Türkiye'ye geçmeye çalışan sığınmacı ve göçmenlere işkence ettiğini ve yönelik aşırı güç kullandığını ileri sürdü. Bugün yapılan açıklamada, "Türkiye hükümeti, hukuka aykırı öldürmeler de dahil olmak üzere ilgili ağır insan hakları ihlallerinden sorumlu sınır görevlilerini soruşturmalı, onları eylemlerinden sorumlu tutmalı ve bu ihlallere yönelik uzun süredir devam eden cezasızlığa son vermelidir" ifadelerine yer verildi. 

'MART AYINDA BİR ÇOCUK ÖLDÜRÜLDÜ'

Mart ayında yaşanan olaylara işaret edilen açıklamada, şöyle devam edildi: "11 Mart 2023 tarihinde, Türkiye'nin sınır görevlileri düzensiz yollardan Türkiye'ye geçmeye çalışan sekiz kişilik bir Suriyeli grubu acımasızca döverek onlara işkence etmiştir. Türk yetkililer tarafından gözaltına alınan yetişkin bir erkek ve bir erkek çocuk ölürken, geri kalanlar da ciddi şekilde yaralandı. Altı sınır görevlisi bu saldırıyı düzenledikleri iddiasıyla Türkiye makamları tarafından soruşturulmaktadır. 13 Mart tarihinde Türkiye'nin bir sınır görevlisi, sınıra bitişik bir bölgede tarlasını süren 59 yaşındaki bir adamı vurarak öldürdü. Bu cinayetle ilgili olarak yürütülen soruşturma hakkında erişilebilir herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. İnsan Hakları İzleme Örgütü 20 Nisan 2023 tarihinde Türkiye'nin Adalet, İçişleri ve Savunma Bakanlarına mektup yazarak her iki vakayla ilgili bilgi talep etti."

'HÜKÜMET BAŞARISIZ OLDU'

Açıklamalarına yer verilen İnsan Hakları İzleme Örgütü Avrupa ve Orta Asya Direktörü Hugh Williamson, "Suriyelilere yönelik keyfi öldürmeler, Türkiye'nin sınır görevlileri tarafından gerçekleştirilen ve hükümetin etkili bir şekilde engellemekte veya soruşturmakta başarısız olduğu bir vahşet örüntüsünün parçasıdır" dedi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin (SOHR), 2023'ün başından bu yana Suriye-Türkiye sınırında ilgili sınır görevlilerinin neden olduğu 11 ölüm ve 20 yaralanmayı kayıt altına aldığı ve İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün bu vakalardan ikisini bağımsız şekilde doğruladığı belirtildi. 

'273 OLAYIN 28'İNDE JANDARMA BİRİMLERİ YER ALDI'

Açıklamada, şöyle devam edildi: "Sınıra yakın bölgelerde asayiş faaliyetlerinde görevli jandarma karakolları da bulunmaktadır. İhlallerin belgelenmesi sürecinde kaydedilen vakaların büyük çoğunluğu Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilgilidir. Kaydedilen 273 olayın  28'inde jandarma birimleri yer almıştı." (DIŞ HABERLER)