Honduras'ın eski Devlet Başkanı Hernandez ABD'de tutuklandı

Eski Honduras Devlet Başkanı Juan Orlando Hernandez, uyuşturucu kaçakçılığı ve silah kullanımıyla bağlantılı suçlamalar nedeniyle ABD'ye resmen iade edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uyuşturucu kaçakçılığı ve silah kullanımıyla bağlantılı suçlardan tutuklu yargılanan eski Honduras Devlet Başkanı Juan Orlando Hernandez'in ABD'ye iadesi resmen gerçekleşti. 

ABD Adalet Bakanlığı yayınladığı bir açıklamada, Hernandez'in iadesinin Honduras Yüksek Mahkemesi tarafından onaylandığını ve eski devlet başkanının dün ABD'ye gönderildiğini söyledi.

Açıklamada, “İddianame Hernandez'in Honduras hükümetindeki pozisyonunu kötüye kullanarak, Honduras'tan ABD'ye binlerce kilogram kokain gönderilmesi için dünyadaki bazı en büyük ve en tehlikeli uyuşturucu kaçakçıları ile ortak çalıştığını iddia ediyor” denildi.

'HONDURAS BİR NARKO-ÜLKE OLARAK İŞLETİLDİ'

Manhattan'daki savcılar, Hernandez'i, “El Chapo” lakaplı Meksikalı uyuşturucu baronu Joaquin Guzman dahil bir sürü uyuşturucu kartelinin liderinden milyonlarca dolar para almak ile suçluyor. Savcılar, Hernandez'ı aldığı paraları kendisini zenginleştirmek ve siyasi kampanyalarını yürütmek için kullandığını söylüyor. ABD Adalet Bakanı Merrick Garland, dün yaptığı bir açıklamada, Hernandez'in Honduras'ı bir “narko-ülke” olarak işlettiğini söyledi. 

HERNANDEZ 16 ŞUBAT TARİHİNDE TUTUKLANMIŞTI 

2014-2022 yılları arasında Honduras Devlet Başkanlığı koltuğunda oturan Hernandez, 16 Şubat tarihinde tutuklanmıştı. Tutuklandığı tarihten bu yana gözaltında tutululan Hernandez, uyuşturucu kaçakçılarının kendisine komplo kurmaya çalıştığını savunarak görevi kötüye kullandığı yönündeki iddiaları reddetmişti.

Honduras Yüksek Mahkemesi 29 Mart'ta, Hernandez'in iadesine ilişkin kararın, Yüksek Adalet Divanı Genel Kurulunda 15 hakim tarafından imzalanarak ABD'ye teslim edilmesine hükmettiğini açıklamıştı. Hernandez'in kardeşi Juan Antonio Tony Hernandez de ABD'de uyuşturucu ve silah kaçakçılığından yargılandığı davada, Mart 2021'de ömür boyu hapse mahkum edilmişti. (DIŞ HABERLER)

 

 

 

Etiketler Honduras Hernandez