Hollanda, Finlandiya ve İsveç Rus Büyükelçilerini dışişleri bakanlıklarına çağırdı

Aleksey Navalni'nin ölümünün ardından Finlandiya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Rusya'daki tüm siyasi tutukluların serbest bırakılması çağrısı yapmaya devam edeceğiz" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hollanda, Finlandiya ve İsveç, Rus muhalif Aleksey Navalni'nin Rusya'daki cezaevinde ölümüne ilişkin ülkelerindeki Rus Büyükelçilerini dışişleri bakanlıklarına çağırdı. Finlandiya Dışişleri Bakanlığı, Rus diplomatı, "(Navalni'nin ölümünden) Rusya'nın sorumlu olduğu ve şeffaf bir soruşturma talep ettiklerini vurgulamak için" bakanlığa çağırdıklarını açıkladı.

AA'nın aktardığına göre açıklamada, "Rusya'daki tüm siyasi tutukluların serbest bırakılması çağrısı yapmaya devam edeceğiz" denildi.

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Avrupa Birliği'nin (AB) Navalni'nin ölümüne ilişkin harekete geçmesi gerektiğini kaydetti. Billström açıklamasında, "AB, Rusya'daki siyasi baskıya karşı harekete geçmeli. Bu özellikle Navalni'nin Rusya'da cezaevinde ölümünden sonra önemlidir" ifadesini kullandı. Bakan Billström, İsveç'in AB'nin Rusya'ya yeni yaptırım ihtimallerini araştırması için inisiyatif aldığını belirtti.

Hollanda'da geçici hükümetin Dışişleri Bakanı Hanke Bruins Slot ise, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Navalni'nin "özgür ve demokratik" bir Rusya uğruna verdiği mücadelenin en büyük bedelini ödemesinin "korkunç" olduğunu belirtti. Bruins Slot, paylaşımında, "Bu öğleden sonra Rus büyükelçisini, (Navalni'nin) ölümüyle ilgili açıklama için bakanlığa çağırdım. Rusya'ya Navalni'nin​​​​​​​ naaşını ailesine ve yakınlarına teslim etmesi yönünde güçlü bir şekilde çağrıda bulunuyoruz" ifadesini kullandı.

Ne olmuştu?

Rusya Federal Cezaevi Hizmetleri, mahkum muhalif Aleksey Navalni'nin cezaevinde hayatını kaybettiğini ve ölüm nedeninin araştırılacağını 16 Şubat'ta bildirmişti. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, yaptığı açıklamada, Federal Cezaevi Hizmetlerinin belirli kurallar çerçevesinde Navalni'nin ölümünün nedenlerini araştırdığını ve bunun için herhangi bir talimata gerek olmadığını ifade ederek, "Doktorlar gerekli araştırmaları yapacaktır" ifadesini kullanmıştı.

Navalni, zehirlendiği iddiasıyla Almanya'nın başkenti Berlin'de tedavi gördükten sonra 17 Ocak 2021'de başkent Moskova'ya dönüşünde havalimanında tutuklanmıştı.

Rusya Federal Cezaevi Hizmetlerinin talebi üzerine 2 Şubat 2021'de Moskova Şehir Mahkemesinde Navalni aleyhinde açılan dava sonuçlanmış; Navalni'nin geçmişte yolsuzluk davası sonucunda verilen 3,5 yıl ertelenmiş hapis cezası, adli kontrol şartlarını yerine getirmediği gerekçesiyle normal hapis cezasına çevrilmişti. Rus mahkemesi, Ağustos 2023'te cezaevinde bulunan Navalni'yi aşırılık yanlısı topluluk oluşturmaktan 19 yıl hapis cezasına çarptırmıştı. Aleksey Navalni, geçen yıl ocak ayında Rusya'da terörle ve aşırıcılıkla bağlantılı kişilerin bulunduğu listeye dahil edilmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)