Hollanda, eski sömürgesi Endonezya’nın 1945'te bağımsız olduğunu resmen kabul etti

Hollanda eski sömürgesi Endonezya'nın 1945'te bağımsızlığa kavuştuğunu kabul etti. Hollanda Başbakanı, Endonezyalı mevkidaşıyla bağımsızlık günü kutlaması için ortak içerik belirleyeceklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hollanda, eski sömürgesi Endonezya’nın 1949 yerine 1945'te bağımsızlığına kavuştuğunu resmen kabul etti.

Temsilciler Meclisinde bugün, “Endonezya’da 1945-1950'de bağımsızlık, sömürgeden kurtulma, şiddet ve savaş" adlı araştırma raporuyla ilgili oturum düzenlendi.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, burada konuşan Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Hollanda’nın Endonezya’nın 1945'te “tamamen, kayıtsız ve şartsız” bağımsızlığına kavuştuğunu kabul ettiğini söyledi.

Rutte, bağımsızlık gününün kutlanmasına yönelik ortak bir içerik belirlemek için Endonezyalı mevkidaşı ile istişare edeceğini aktararak, "Bildirgeyi (Endonezya’nın 1945'te bağımsızlığını ilan eden bildirge) tarihi bir gerçek olarak görüyoruz" dedi.

Bazı muhalefet partilerinin milletvekilleri de hükümetin, Hollanda Krallığı’nın savaş suçları işlediğini de açıkça kabul etmesi gerektiğini savundu.

Endonezya, Pasifik Savaşı'nın sona ermesinin ardından dönemin siyasi lideri Sukarno ve yardımcısı Muhammed Hatta'nın 1945'te radyodan okudukları bildirgeyle bağımsızlığını ilan etti.

Hollanda Krallığı, Sukarno'nun bağımsızlık ilanını tanımadığı gibi sömürge yönetimini devam ettirmek amacıyla Cava ve Sumatra adalarına asker çıkardı. Krallık askerleri, sivil halka karşı yaptıkları katliamlarla savaş suçu işledi.

Bazı şehirlerde süren çatışmaların ardından Hollanda ve Endonezya arasında başlayan barış görüşmeleri, 27 Aralık 1949'da Hollanda Krallığı'nın yeni devletin bağımsızlığını tanımasıyla sonuçlandı. (HABER MERKEZİ)