Holigan cinayeti Yunanistan'ı sarstı: 19 yaşındaki taraftar, 'yanlış takımı tuttuğu' için öldürüldü

Komşu Yunanistan, 19 yaşındaki Alkis Kambanos'un holiganlar tarafından öldürülmesini konuşuyor. Selanik'in ortasında işlenen cinayet, holiganizm tartışmalarını yeniden alevlendirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan'ın en büyük ikinci kenti Selanik'te salı günü 19 yaşındaki bir futbol taraftarının öldürülmesi toplumunun genelini sarstı. Komşu ülkede matem havası hakimken, spordaki holiganizm olgusu yeniden tartışmalara neden oluyor. 

19 yaşındaki Alkis Kambanos, iki arkadaşıyla birlikte Selanik’in Harilaou semtinde gece saatlerinde sokakta yürürken bir araçtan inen çok sayıdaki kişinin saldırısına uğradı. Kambanos üst baldırından bıçaklandıktan sonra kan kaybından hayatını kaybederken, saldırıda yaralanan diğer iki arkadaşı Papanikolaou Hastanesi'nde tedavi altına alındı.  

Bir orak olan cinayet silahı, olay yerinden birkaç metre uzakta, yerel halk tarafından bir çöp kutusunun yanında bulundu. Yetkililerin bilgilendirilmesi ve olay yerine intikali sonrasında cinayet silahı polis kriminal laboratuvarına gönderildi.  

 

23 YAŞINDAKİ ŞÜPHELİ GÖZALTINDA

Alkis memleketi Veria'da toprağa verilirken, Selanik polisi cinayetle bağlantılı olarak Arnavut kökenli 23 yaşındaki bir saldırganın yakalandığını resmen duyurdu. Şüpheli kişinin arabasının plakalarından teşhis edildiği iddia edildi. Yunanistan polisine göre zanlı, saldırıda yer aldığını kabul etmesine rağmen ilk başta cinayeti üslenmedi. Ancak soruşturmanın devamında itirafta bulundu. Tutuklanan şahıs yetkililer tarafından “sert (aşırı) bir holigan” olarak tanınıyor ve sabıkalı bir geçmişe sahip. 

Polise göre, Selanik'teki cinayet hem kentte hem ülke çapında örgütlenen ve şiddet olaylarına karışan futbol holiganlarıyla bağlantılı. Buna göre, saldırganlardan biri kurbana saldırmadan önce hangi futbol takımını desteklediğini sordu. Cinayetin işlendiği Harilaou, futbol kulübü Aris'in stadının bulunduğu semt. Polis kaynakları saldırıda en fazla 10 kişinin yer aldığına inanıyor. Cinayeti araştıran dedektifler, Yunanistan basınındaki son bilgilere göre, Aris taraftarının öldürülmesinin rakip takımın futbol holiganları tarafından gerçekleştirildiğinden şüpheleniyor.  

Bu arada, polis cinayet soruşturması kapsamında, Selanik'in merkezindeki “PAOK Th4” isimli taraftar derneğine de baskın düzenledi. Baskın esnasında dernek binasında kask, meşale, maytap, orak, balta, kazma ve başka tehlikeli alet ve silahların bulunduğu bilgisi kamuoyuyla paylaşıldı. 

 

TEPKİLER ÇIĞ GİBİ

Yunanistan'daki siyasiler ve futbol kulüpleri cinayetten sonra kınama mesajları yayınladı. Nadir görülen bir dayanışma gösterisiyle Selanik'in futbol kulüpleri cinayeti kınamak için güçlerini birleştirdi.  

Futbol kulübü Aris yaptığı açıklamada “Selanik'te yıllardır rahatsız edilmeden dolaşan ve faaliyet gösteren bir grup katil tarafından bir genç daha öldürüldü. Kurban Aris'i destekleme ve mahallelerinde arkadaşlarıyla birlikte olma ‘hatasında’ bulundu” ifadeşerini kullandı.

Aris'in ezeli rakibi PAOK da bir bildiri yayımlayarak “Toplumumuz, şehrimiz ve ülkemiz taraftar tercihleri bahanesiyle gençlerin ölümüne tahammül etmiyor. Her kaybın yasını tutuyoruz” mesajını verdi.  Benzer mesajlar çok sayıda spor kulübü, siyasetçiden ve sivil toplum kuruluşundan da geldi. 

Komşu ülkede geçtiğimiz yıllarda hükümet holiganizmle ilgili olarak sert cezaları içeren bir Spor Yasası geçirmeyi denemiş ancak yasa taslağı yükselen itirazlar sonrasında geri çekilmişti.