Hocalarından Cihan Erdal çağrısı: Haksız yere cezaevinde

Kanada’nın Carleton Üniversitesi’nde doktora öğrencisi olan Cihan Erdal, Kobanê soruştuması kapsamında yaklaşık bir aydır tutuklu. Hocaları, öğrencileri ve arkadaşları genç akademisyenin var olmayan bir suç sebebiyle tutuklu kalamayacağını belirterek serbest bırakılmasını istiyor.

Cihan Erdal 6 yıl önceki olaylarla ilgili açılan soruşturmada tutuklandı.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gençlik hareketleri ve gençlik aktivizmi üzerine çalışan Carleton Üniversitesi akademisyeni Cihan Erdal, doktora tezi kapsamında yürüttüğü saha araştırması için ağustos ayında Türkiye’ye geldi. Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski MYK üyesi olan Erdal, İstanbul’da saha araştırmalarına devam ettiği sırada 7 ilde 82 kişi hakkında gözaltı kararı verilen Kobanê soruşturması kapsamında 25 Eylül Cuma günü gözaltına alındı ve 2 Ekim Cuma günü tutuklandı. Hocaları, öğrencileri ve arkadaşları, Cihan Erdal’ın haksız yere tutuklandığını belirtiyor ve serbest bırakılmasını istiyor.

‘KİMDEN TALİMAT ALDIN DİYE SORUYORLAR’

Cihan Erdal’ın Kanada’daki arkadaşlarından Ömer Ongun, “Türkiye’ye araştırma için giden genç ve parlak bir akademisyenin tutuklanması burada bir şok yarattı” diyor. Cihan Erdal’ın hocalarının ve öğrencilerinin gözaltı haberini alır almaz bir açıklama yaparak “Biz öğrencimizi tanıyoruz, kim olduğunu biliyoruz ve böyle bir şeyi asla kabul etmiyoruz” dediğini aktaran Ongun, şöyle devam ediyor:

“Cihan, saha çalışmasını yaparken Beşiktaş’ta bir arkadaşının yanında kalıyordu. Bir yandan gençlerle görüşüyor bir yandan da sınırların açılmasını bekliyordu. Ekimin ikinci haftası Kanada’ya geri dönmeyi planlıyordu. Polisler, önce Cihan’ın Manisa’daki aile evine gitmişler. Cihan bunu öğrendiğinde bana telefon etti ve ‘Beni arıyorlarmış, teslim olmaya gideceğim’ dedi. Ben de kendisine ‘Masumsun, güçlü dur, asla moralini bozma, hepimiz senin yanındayız’ dedim ve gerçekten de dediğim gibi oldu. Cihan’ı tanıyan herkes, hocaları, arkadaşları müthiş bir destek sağladılar.”

Cihan Erdal’dan ailesi ve arkadaşları aracılığıyla haber aldığını belirten Ömer Ongun, şunları kaydediyor: “Hala iddianame bekliyor ama ortada hiçbir şey yok. Bütün bu süreçte ona sorulan iki soru var. Bunlardan ilki ‘Kimden talimat aldın?’ gibi komik bir soru. İkincisi ise ‘6 Ekim 2014 günü neden Kobani direniyor etiketini kullandın?’ Yani konuşma buradan öteye gidemiyor. Öte yandan hiçbir suçu olmayan gelecek vaadeden bir akademisyenin 3-4 haftadır tek kişilik hücrede tutulması, gözaltı süresinin keyfi olarak uzatılması, bozuk yemek yemek zorunda kalması ve ilk günlerde avukatla görüşme hakkının engellenmesi büyük bir endişe yaratıyor.”

“Şu anda yaşadığı en büyük sorunlardan biri kitaplarına ve notlarına erişemiyor olması. Sadece bir iki kitaba izin veriliyor. Cihan araştırmasına, derslerine devam edebilmek istiyor, bu en büyük arzusu. Ama İngilizce yayınlara izin verilmediği için kitaplarını içeri alamıyor. Bir akademisyenin öğrencilerinden, derslerinden, kitaplarından uzak kalması zor bir şey.”

‘KATILMADIĞI BİR TOPLANTI NEDENİYLE CEZAEVİNDE’

Yüksek lisansını Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji bölümünde yapan Cihan Erdal’ın yüksek lisans tez danışmanı Doç. Dr. Derya Fırat ise “Fiziksel ve de düşünsel olarak katılmadığı bir toplantı nedeniyle şu an haksız yere cezaevinde” diye konuşuyor.

Cihan Erdal’ın, gözaltına alındığı tarihte doktora tezi kapsamında yürüttüğü saha araştırmasının İstanbul ayağını sürdürmekte olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Derya Fırat sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Hedeflenen görüşmelerin yarısından fazlasını gerçekleştirmişti. Çok çalışkan ve azimli bir öğrenci olmasının yanı sıra gelecek vadeden bir sosyolog ve araştırmacı olan Cihan Erdal, Kanada’nın en büyük araştırma bursu olan Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırma Konseyi Fonu ve Ontario Eyaleti Doktora Bursu’nu bu yıl (2020) aynı anda almaya hak kazanan tek akademisyen oldu.”

“Doktora tez danışmanı Jacqueline Kennelly, ‘Cihan olağanüstü bir öğrenci’ diyor. Benim açımdan da Cihan 20 yıllık eğitimci hayatımda karşılaştığım başarılı, entelektüel kapasitesi gelişkin, çalıştığı konuların teorik zeminine hâkim olan, saha çalışması yürütmede becerikli nadir öğrencilerden biri. Öte yandan Cihan insan ilişkilerinde oldukça nazik ve saygılı biridir; tek kelimeyle ifade edecek olursam iyilik doludur.”

PROF. DR. KENNELLY: OLDUKÇA ZEKİ VE BAŞARILIDIR

Tutuklamaya ilişkin bir başka tepki ise Cihan Erdal’ın Kanada’daki hocası Prof. Dr. Jacqueline Kennelly’den geldi. Birçok projede birlikte çalıştıklarını söyleyen Kennelly, “Cihan, muazzam derecede çalışkandır, oldukça zeki ve başarılıdır” diyor.

Öğrencisinin yıllardır Türkiye’de bulunmadığına ve Türkiye siyasetinde aktif bir rol almadığına dikkat çeken Kennelly, sözlerini şu ifadeleri kullanıyor:

“Cihan Erdal'ın 6 yıl önce parçası olduğu bir siyasi parti tarafından atılan tweetlerin yasayı ihlal edip etmediği hem siyasi hem de yasal bir sorudur. Bu eyleme karışmadığı için serbest bırakılması gerekir. Siyasi konumlar bir yana, bir suç mevcut değilse, o zaman bir kişi o sebepten hapiste tutulamaz.”

2 BİN 500 AKADEMİSYEN İMZA VERDİ

Cihan Erdal’ın serbest bırakılması için düzenlenen imza kampanyasına (https://cp-ep.org/free-cihan-erdal/) 2 bin 500’den fazla akademisyen katıldı. 700 bin kişinin üye olduğu Kanada Kamu Çalışanları Ulusal Sendikası başta olmak üzere çok sayıda kuruluş sürecin takipçisi olacağını açıkladı.