Hindistan’da kömür madenine direnen kadınlar: Toprak kaybı bizi daha derin yoksulluğa itecek

Hindistan’ın Batı Bengal eyaletinde kadınların öncülük ettiği mücadelede yerel halk yerel yönetimin kömür madeni projesine karşı direniyor. Kadınlar ağır polis saldırılarıyla da karşı karşıya kalıyor

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – Hindistan’ın Batı Bengal eyaletinde kadınlar, yerel hükümetin Birbhum ilçesinde inşa etmek istediği kömür madenine karşı mücadele ediyor.

Dünyanın ikinci en büyük kömür rezervlerin olduğu Birbhum’da yeni maden projelerinin onaylanmasına karşı geçen yıl eylül ayından bu yana düzenlenen eylemlere polisin şiddetli saldırısından etkilendi.

Katar merkezli yayın El Cezire’den Gurvinder Singh, topraklarını savunurken polis şiddetine uğrayan kadınlarla görüştü. Hükümetin topraklarını kömür madenine açmasına karşı direnen 42 yaşındaki çiftçi Maionmoti Soren, polis şiddetine maruz kaldığını ve hamile olduğunu söylemesine rağmen polis tarafından sopalarla dövülmesi sonucu iki aylık bebeğini kaybettiğini söyledi.

Birbhum’da 1,6 hektarlık toprağında çeltik ve sebze yetiştiren Soren, satışlardan aylık ortalama 66 dolar kazanıyor, kalan mahsulleri de iki çocuğu ve ailesine ayırıyor. Soren, “Geçinmekte çok zorlanıyoruz. Toprak kaybı bizi daha derin bir yoksulluğa itecek” dedi. Direnen köylüler yetkililerin kadınlara yönelik saldırıları hakkında yasal bir işlem yapmamalarına da tepkili.

21 BİN İNSANI ETKİLEYECEK

Tepki çeken Deocha-Panchami kömür madeni projesinin Birbhum’da 18 köyü, 4 bin 314 evi ve 21 bin insanı etkilemesi bekleniyor. Bölge halkı ise kendi veya başkalarının tarlalarında çiftçilik yapıyor, aynı zamanda bölgedeki taş ocaklarında günlük işçi olarak çalışıyor.

Federal hükümet 2018’de kömür alanını Batı Bengal yerel yönetime vermiş, Batı Bengal yönetimi ise alanı kömür çıkarma faaliyetleri ve elektrik üretimi için özel bir şirkete devretmişti. (DIŞ HABERLER)