Hindistan Yüksek Mahkemesi'nden 'evlilik eşitliği' kararı: Yetki mecliste

Hindistan Yüksek Mahkemesi, evlilik eşitliğini yasal olarak tanımayı reddederken eşcinsel çiftlerin evlat edinebileceğine hükmetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hindistan Yüksek Mahkemesi, evlilik eşitliğinin yasal olarak tanınması yönündeki başvuruyu bugün karara bağladı. Mahkeme, evlilik eşitliğini tanımayı reddederek bunun mahkemenin yetkisini aştığını bildirdi. İlgili kararın meclis tarafından alınması gerektiğine işaret eden Yüksek Mahkeme, eşcinsel çiftlerin evlat edinebilmesine hükmetti.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, D.Y. Chandrachud başkanlığındaki beş kişilik mahkeme heyeti, bu yılın nisan ve mayıs aylarında tarafları dinlemişti. 17 Ekim Salı günü kararını açıklayan mahkeme, evlilik eşitliğiyle ilgili yasa yapma yetkisinin mecliste olduğunu bildirdi. Yüksek Mahkeme Başkanı Chandrachud'un da evlilik eşitliğini yasallaştırma aleyhine oy kullanmasıyla teklif, 2'ye karşı 3 oyla reddedildi. 

'ŞEHİRLİ ELİTİST GÖRÜŞLER'

Hindistan Yüksek Mahkemesi, 2018 yılında açıkladığı kararla sömürgecilik döneminden kalan eşcinsel ilişki yasağını kaldırmıştı. Narendra Modi başbakanlığındaki Hindistan hükümeti, evlilik eşitliğinin yasallaşmasını 'şehirli elitist görüşler' diyerek karşı çıkıyor, böyle bir evliliğin 'erkek, kadın ve çocuklardan oluşan Hintli aile birimi kavramı ile karşılaştırılamayacağını' savunuyordu. (DIŞ HABERLER)