Hindistan buğday ihracatını yasakladı

Dünyanın en büyük ikinci buğday üreticisi olan Hindistan, buğday ihracatını yasakladı. Yasağın küresel gıda fiyatlarını daha da artırması bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hindistan hükümeti, bugün yaptığı bir açıklamada buğday ihracatını yasakladığını duyurdu. Aşırı sıcak hava dalgasının etkili olduğu Hindistan'da, üretimin düştüğü ve iç piyasadaki buğday fiyatlarında rekor artışa gidildiği belirtildi.

Reuters'ın haberine göre, Hindistan hükümeti, halihazırda verilmiş olan akreditifler için buğday ihracatına izin vereceğini açıkladı. Küresel alıcılar, Ukrayna savaşının yol açtığı gıda sıkıntısını çözmek için, dünyanın ikinci en büyük buğday üreticisi olan Hindistan'a güveniyorlardı. İhracat yasağından önce Hindistan'ın bu yıl 10 milyon ton buğday ihraç etmeyi planladığı açıklanmıştı.

KÜRESEL GIDA FİYATLARININ DAHA DA ARTMASI BEKLENİYOR 

Hindistan'ın uygulamaya koyduğu buğday ihracat yasağının, küresel gıda fiyatlarını daha da artırması bekleniyor. Bu durumdan özellikle Asya ve Afrika'daki yoksul ülkelerin etkileneceği belirtildi.

İsmini vermek istemeyen Hindistanlı bir hükümet yetkilisi, artan gıda fiyatlarının endişe verici olduğunu söyleyip, “temkinli” olmak adına böyle bir uygulamaya gidildiğini söyledi. Yetkili, “Sadece buğday değil, tüm artan fiyatlar enflasyon ile ilgili endişelere yol açtı. Bu nedenle hükümet buğday ihracatını yasaklamak zorunda kaldı. Her ihtimale karşı temkinli olmak durumundayız” dedi. (DIŞ HABERLER)