Herkes seyahat edebilir ama...

Anayasa’nın 23. maddesinde “Herkes, yerleşme ve seyahat hürriyetine sahiptir.” deniliyor ama maalesef gerçekler pek de öyle değil.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Diğer ülkelerle aramızdaki kur farkını bir kenara bırakın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıysanız dünyanın en pahalı pasaport ücretlerinden birini ve üstüne üstlük yurt dışına çıkış harcını ödemeniz gerekiyor.

 “Herkes, yerleşme ve seyahat hürriyetine sahiptir.” Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın “Yerleşme ve Seyahat Hürriyeti” başlıklı, 23. maddesi böyle diyor. Sınırlama konusunda sadece “Yerleşme hürriyeti, suç işlenmesini önlemek, sosyal ve ekonomik gelişmeyi sağlamak, sağlıklı ve düzenli kentleşmeyi gerçekleştirmek ve kamu mallarını korumak; seyahat hürriyeti, suç soruşturma ve kovuşturması sebebiyle ve suç işlenmesini önlemek amaçlarıyla kanunla sınırlanabilir.” deniliyor.

2024 PASAPORT HARCI ÜCRETİ NE KADAR?

Ancak diğer ülkelerle aramızdaki kur farkını bir kenara bıraksak bile 1 Ocak 2024 itibariyle geçerli olan harç ücretleri, seyahat hürriyetini sınırlamanın ötesinde engelleyici tutarlarda.

Harçlar Kanunu Genel Tebliği’ne göre, pasaport harç tutarı altı ay süreliler için bin 639,30 lira, bir yıl süreliler için 2 bin 396,60 lira, iki yıl süreliler için 3 bin 912,60 lira, üç yıl süreliler için 5 bin 558,30 lira ve dört yıldah on yıla kadar süreliler için ise 7 bin 833 lira oldu.

PASAPORT DEFTER ÜCRETİ NE KADAR?

Ek olarak bir de 790 liralık pasaport defter ücreti ödemeniz gerekiyor. Bitmedi! Türkiye’den başka bir ülkeye uçmadan önce üstüne yurt dışı çıkış harcı ödemelisiniz. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından ilk kez 1963 yılında alınmaya başlanan yurt dışı çıkış harcı, 2024 itibariyle 150 lira olarak belirlendi.

Hâlbuki bir vergi uygulaması olan yurt dışı çıkış harcı, on iki sene uygulandıktan sonra 21 Mart 1996’da Bakanlar Kurulu kararıyla sona erdirilmişti. Fakat yaklaşık beş sene sonra 1 Ağustos 2001 tarihinde yeniden uygulanmaya başlandı.

TİHEK: SEYAHAT, ASGARİ DÜZEYDE HAKLARDAN

Son sözü Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na (TİHEK) bırakalım:

-        Yerleşme ve seyahat özgürlüğü en temel anlamda hareket serbestisine dayanmaktadır.

-        Yerleşme ve seyahat özgürlüğü tüm vatandaşların yurt içinde ve dışında eğitim, sağlık, gezi, turizm, dini ziyaretler ve başka sebeplerle kullandıkları bir haktır.

-        Türkiye sınırları içerisinde herkes dilediği şehre seyahat etme, yer değiştirme, ulaştığı yerde kalma, bir yerde alıkonulmama veya orda ikamet etme hürriyetine sahiptir.

-        Seyahat özgürlüğü insanın hayati fonksiyonlarını devam ettirebilmesi, sosyal ve ekonomik gelişmeyi sağlayarak geliştirebilmesi için sahip olması gereken asgari düzeydeki haklar arasında yer almaktadır.

-        Devletler seyahat özgürlüğünü yabancılar bakımından mütekabiliyet ilkesine uygun biçimde milletlerarası sorumluluklarını da gözetmek suretiyle belli şartlarla sınırlandırabilir. (HABER MERKEZİ)