Her şey bir vida ile başladı: Askıda sebze, askıda kitap

Karşıyaka'da bulunan Yalı Mahallesi'nde 'Askıda sebze', 'Askıda kitap' kampanyası başlatıldı. Muhtar Uğur Babat öncülüğündeki kampanya giderek büyürken, Şemikler Pazaryeri içerisinde bulunan muhtarlık binası önüne ve içerisine ihtiyacı olan yurttaşlar için yine yurttaşlar tarafından sebze ve kitap bırakılıyor. Muhtar Babat tüm duyarlı kamuoyunu kampanyaya destek olmaya çağırdı.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu
İZMİR - Pandemi sürecinde yurttaşların üzerindeki maddi yük de ciddi oranda arttı. Bir çok kişi geçim sıkıntısıyla boğuşurken, İzmir'in Karşıyaka ilçesinde bulunan Yalı Mahallesi'nde kentte çok fazla örneği görülmeyen bir kampanya başladı; 'Askıda sebze, Askıda kitap'.

Yalı Mahallesi Muhtarı Uğur Babat öncülüğünde başlatılan kampanyaya mahalle sakinleri de destek veriyor. Şemikler Pazaryeri içerisinde bulunan muhtarlık binası önüne ve içerisine ihtiyacı olanlar için yine yurttaşlar tarafından sebze ve kitap bırakılıyor. Kampanya giderek büyürken, sosyal medya üzerinden sponsorlu olarak da yurttaşlara duyuruluyor.

BİR VİDA İLE BAŞLADI...

Kampanyanın başlangıç hikâyesini Gazeteduvar'a anlatan Muhtar Babat'ın kendisi de bir yazar. 2005 yılından bu yana bir çok kitaba imza atan Babat'ın yayınlanan makaleleri de bulunuyor. Mahallenin eski muhtarının vefat etmesiyle birlikte zorunlu olarak muhtarlık görevini üstlenen Babat'ın göreve başladığı ilk gün muhtarlık binası önündeki duvarda çakılı bulunan vidayı görmesiyle birlikte kampanyanın hikâyesi de başlıyor.

Vidayı sökmek yerine değerlendirilebilir fikriyle yola çıkan Babat, ilk olarak salı pazarında bina önünde kurulan tezgahlardan sebze alarak bu vidaya asıyor ve ihtiyaç sahipleri için 'Askıda sebze' yazılı bir not bırakıyor. Pazara gelen yurttaşların desteği ile büyüyen bu uygulama zamanla kampanyaya dönüşüyor, sebzenin yanı sıra 'Askıda kitap' kampanyası da böylelikle başlamış oluyor.

'ÖNCE ASKIDA SEBZE SONRA ASKIDA KİTAP BAŞLADI'

Muhtar Babat, kampanyanın başlangıç sürecini şu sözlerle anlattı:

"Fikir bir tane vidadan çıktı. Muhtarlığın önünde bir tane çakılı vida vardı. Söküp atacaktım ancak oraya sebze alıp astım. Bir başkası gördü bir tane daha astı. Zamanla bir kitle harekete geçti, herkes asmaya başladı. Daha fazla da gelince koyacak yer bulamadık. İnsanları telefonlarla aradım. Muhtarlığa gelmelerini ve ihtiyaçlarını alabileceklerini söyledim. O şekilde de bir dağıtım başlamış oldu."
.

Sebzeden sonra ise kitap kampanyasının başladığını söyleyen Babat, "Muhtarlık raflarında mavi dosyalar duruyordu. Evimde onlarca kitabım var, onları getirip koymayı düşündüm. Onların hepsini okuduğumu fark edince de insanlara dağıtmaya karar verdim. Neden 'Askıda kitap olmasın?' diyerek böyle böyle başladım. İnsanlar sosyal medyada görünce onlar da kendi kitaplarını getirmeye başladılar. Derken çığ gibi büyüdü" dedi.

'HER İNSANIN İÇERİSİNDE BİR İYİLİK VARDIR'

Yeni başlayan kitap kampanyasının medya tarafından yeterince ilgi görmediğini ifade eden Babat "Kitap kampanyasının paylaşımını sosyal medya üzerinden sponsorlu olarak yaptık ancak ne yazık ki hiçbir medya kuruluşu ilgilenmedi. Sosyal medyaya çok basit bir söz yazmış olsanız yüzlerce beğeni, yorum gelir ama ben 'Bedava kitap dağıtıyorum' dedim. Kimse ilgilenmedi" diye konuştu.

'DESTEK VERİLİRSE İHTİYACI OLAN İNSANLARA ULAŞABİLİRİZ'

Son olarak kampanya noktasında tüm duyarlı kamuoyunu destek olmaya davet eden Babat, şunları söyledi:

"Benim tek isteğim kampanya noktasında destek olunması. Her insanın içerisinde bir miktar iyilik vardır. O iyiliği harekete geçirebilirsek mutlaka ve mutlaka bu kitapları gerçekten ihtiyacı olanlara ulaştırabiliriz. Burası 'varlıklı' gibi nitelendirilen bir mahalle olmasına rağmen 100'e yakın depremzede var. Utananlar, sıkılanlar, buraya gelemeyenler var. Biz onlara kendimiz götürüyoruz. Bana destek verirlerse benim mahallemde de aslında çok fazla ihtiyacı olan insan var, onlara ulaşabiliriz."